Whiteout, pulk og småfolk med ekspedisjonsplaner

Vi la i vei til seters i perfekt blåtime og gnistrende -6 graders føre. Sjelden har det urørte Haukelifjell innover mot hardangervidda vært vakrere.

 

utsikt_vest_1

Vi ankom stølen rundt klokken 18.30 og som ventet var det kaldt, -6 grader, inne, men ikke på langt nær slik vi har hatt det tidligere på denne tiden av året. Jeg minnes enda netter sovende foran peisen, fordi det var -19 grader inne når vi ankom. Veien til nogenlunde luftfuktighet og 0 grader er da, ikke overraskende kanskje.., veldig lang.

En av de siste kveldene ble jeg sittende oppe alene etter at alle var gått til sengs. Jeg noterte meg følgende i turdagboken, nå også akkompagnert med bilder.

“Natt, alene i stuen, det vil si – Samson er jo med, alltid med. Talgelys og ettertanke. En fantastisk liten uke er snart til ende. Jeg har flere ganger tenkt tanker om hvordan det ble  slik at vi fikk ett sånt fantastisk fellesskap i det å være på tur ?

Hvordan ble det helt naturlig at ungene skulle juble over at det etter to timer var 2 grader, PLUSS, inne i hytten. Hvordan ble det slik at 6 åringen ba om at jeg måtte gå utenfor sporet i 30cm bløt sluddsnø fordi det var bedre trening.. når det var han som trakk pulken (til info så er pulken tom..) ?

pulk_1

Hvordan ble det slik at kart og kompass var selvsagt følge til kveldsmaten..

kart_2

eller at man ikke lenger kunne motivere med sjokolade og kjeks uten at det var gravd ned i depot i snøen før noen kunne nyte smaken ?

depot_2

For ett sted, for en gjeng, for en lærdom… for liten og for stor.

Ingen dekning – ingen uro. Aldeles stille og rolig. Så stille at jeg endelig kan høre meg selv tenke. Bare meg – bare oss.”

________________

Planen var å gå hjemover på onsdag. Vi våknet til lett snøvær, rikelig med nysnø og middels lavt skydekke. Sekker og pulk ble pakket. Vindsekk, fjellduk og dunjakker lett tilgjengelig og avgårde med oss. Lett snøvær ble til tungt snøvær, middels lavt skydekke, ble til fullstendig whiteout. Etter et par km, satte vi oss i fjellduken og ventet på at været skulle bedre seg, et lite øyeblikk lettet det og vi fortsatte. Etter en km så ble det atter tett som grøt. Vi valgte av sikkerhetshensyn å snu og når vi snudde oss 180grader hadde vi problemer med å følge våre egne to miutter gamle spor. Bildet er under er tatt klokken 15.oo når vi var tilbake på   stølen.

whiteout

Dagen før på samme tidspunkt så det slik ut..

helge_cecilie

Ettersom det ikke er mobildekning er det vanskelig å ha en veldig klar formening om hvilke værskift man lokalt kan forvente. P1 sine meldinger om været i fjellet i sør-Norge er i beste fall en indikasjon på hva som er i vente. Vi var med andre ord værfaste og “endelig” kunne vi prøve å sende meldingen – Sitter værfast på fjellet – fra nødpeilesenderen. (SPOT 2 Satelite GPS Messenger, som jeg kan skrive mer om i en egen sak).

Vi våknet opp til skiftende vær på torsdagen, men pakket atter pulk og sekk og la i vei. Denne gangen gikk det bedre og på et tidspunkt så fant vi også hundesporet til “hyttenaboens” 8 Grønnlandshunder som gjorde det enklere å finne veien tilbake. Det blåste rundt liten kuling så det ble svært så friskt på toppene 1150moh.

Nok en flott og lærerik tur for store og små. Minstemann har allerede begynt å legge ekspedisjonsplaner for å bli den yngste som et eller annet (litt varierende etter dagsform og føreforhold)… tiden vil vise, mange turer skal gjøres før den tid.

_______________

På en av våre kortere turer brukte vi også vindsekken. Det vil si vi forsøkte å sette oss inn i vindsekken… men Boxeren Samson var sterkt uenig i å ikke få være med så det ble med et lettere kaotisk forsøk. Når vi derimot bruker fjellduken og Samson har sin egen versjon – jervehiet.. da går alt så meget bedre 🙂 Alle skal med !

vindsekk_samson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: