Kill the illusion of perfect conditions ! Barn på tur

Jeg var nylig på en næringslivskonferanse hvor en av foredragsholderne Rasmus Ankersen, holdt et interessant foredrag om hvordan finne og utvikle talenter. Spennende saker, se han på TED her. Hvorfor forteller jeg dette undres du kanskje på ..  Bakgrunnen er at han på første slide hamret inn påstanden om

“rule no.1 – Kill the illusion of perfect conditions”.

Under middagen senere på kvelden traff jeg god gjeng med kjentsfolk og felles for mange av disse var at de ikke bare ville snakke om dagens foredrag og forretninger, men også om vi hadde vært på tur i det siste og om hvor heldig jeg var som hadde en familie hvor alle likte å være ute på tur.  Liten og stor, kone og hund. Mange av de jeg snakket med hadde all verdens forklaringer på hvorfor de desverre ikke kunne få det til samme hvor mye lyst de enn hadde. Det var da jeg plutselig så en sammenheng mellom Rasmus Ankersens foredrag og friluftsliv med barn, nemlig – Kill the illusion of perfect conditions.

Jeg hevder derfor :

# Ikke vent til barna er store nok. 
# Ikke vent til været er godt nok. 
# Ikke vent til alle har utstyr til å bestige en hvilken som helst 8000 meter.

Under følger noen tips som har fungert godt for å motivere våre barn til å være mye ute på tur. Dette er ingen fasit, kun noen tanker om hva som har fungert for oss.

I utgangspunktet så synes alle barn det er gøy å leke med sine foreldre, sørg derfor for å beholde leken før, under og etter turen.

La barna “leke” med turutstyret. Det skal være lov til å leke, men ikke ødelegge.   hos oss gikk det så langt at det eneste minstemann ønsket seg til 4årsdagen var et stormkjøkken. Det fikk han 🙂 Til jul så stod Rødsprit øverst på ønskelisten, ettersom greiene ikke virket. Det fikk han ikke..

Planlegg sammen og la barna få reell inflytelse der hvor det er mulig og trygt.

La barna ta del i veivalg, kart og kompass. Bruk dette til å motivere og lære. Pass på at det ikke blir “kurs” hele tiden, det viktigste er at det er gøy.

Del ut ansvarsområder. Vi har vanligvis en rosinsjef, en fruktsjef, en mulig vikarierende bål/fyrstikksjef… ja kort fortalt en relativt topptung organisasjon som er ute på tur. Poenget er at barn liker å få tildelt et ansvar som de kan styre selv. Det er rosinpause når rosinsjefen sier så.

Finn triggerpunktene – Hva trigger dine barn ? Hva er det som har  funger best på tur, er det langt ? Høyt? Klare turmål eller ingen ? Matlaging ? Bålkos ? Når du vet hva som trigger dine barn, kan man lettere skape engasjement og delvis jobbe målrettet med å “konstruere” turglede utifra dette.

Sørg for en god start og ikke en heseblesende, kjeftende start på noe som skal være positivt.  Noen tips for en god start er:
# Pakk sekken dagen før
# Ha med noen gode “jafs” slik at man starter turen med noe i magen og ikke må stoppe rundt første sving.
# Ha kontroll på de mest kritiske suksessfaktorene, dette vil variere fra årstider og type tur, men det kan f.eks. være votter og luer, hvor ligger dorullen, etc.

Pakk smart slik at du har endel ting lett tilgjengelig og ikke må tømme en 80 liters tursekk i regnvær for å finne den nødvendige sjokoladen.

Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke. Småfolk kan bli veldig tørste på tur og da er det viktig å ha friskt vann lett tilgjengelig. Lag gjerne litt ekstra gøy utav matpakkene eller mat generelt på tur.

Noen ganger kan det være fint, hyggelig og smart å ta med andre på tur. Det kan være venner eller familie, men eller uten barn. Barn er selvsagt ekstra kjekt ettersom man da har en leke/tur/ekspedisjonskompis, men også andre voksne kan ha en veldig fin effekt gjennom å motivere barna annerledes enn det foreldrene normalt ville gjort.

Hvis du egentlig har et spesielt mål med turen,  jobb litt ekstra med hvordan du presenterer dette.  Det beste er om du klarer å få det til slik at barna føler at det var de som kom på målet og virkelig vil akkuart dit.. litt ufint kanskje, men allikevel nødvendig noen ganger for å nå både litt lenger og høyere. Teknikken kan forsåvidt også anvendes med hell i et vanlig  jobbmøte 🙂

Snakk om de positive opplevelsene. Før, under og etter turen. Hva har man sett, følt, luktet. Sjekk opp blomster, spor, formasjoner som dere ser underveis når dere kommer frem til hytter/telt eller hjem hvor det finnes dekning og ny kunnskap.

Ta bilder og film og del disse sammen etterpå for å la turgleden, følelsen og fellesskapet vare litt lenger selvom dere er kommet tilbake til hverdagen.  Vi har også latt barna få ha egne digitalkamera (noen av de gamle man har liggende i skuffen) for å kunne ta sine egne bilder av turen.

Sørg for å ikke fryse. Kle dere smart og kle av dere før dere blir svette og kle på dere før dere blir kalde. Pass også på deg selv, kalde voksenføtter = sure voksne.

Pass på tempoet – la gjerne barna gå først, men hvis det er flere barn med, følg nøye med på gruppedynamikken dersom bare en går først.

Ta del i leken og samtalen på barnas premisser når dere er ute på tur. Dette skaper er fin nærhet og sterke felles minner og referanser.

Turer med barn blir ikke alltid som planlagt, MEN la den bli en god tur allikevel selvom dere kanskje ikke nådde målet… som mange har sagt før meg  så er det turen som er selve målet og ikke hvor du ender opp. Her forutsetter jeg selvsagt at man ikke må nå frem til et spesielt sted til en spesiell tid el.l.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: