Små folk – Stor mestring

Endelig… ut å kjøre hundespann, ut å sove i telt.

Kort fortalt  – ut på tur med 30 personer, 30 Alaska huskeys og store opplevelser for store og små. Med andre ord en tur for minnebøkene.

Barnas turlag i Haugesund Turistforening har arrangert denne turen i flere år. En flott tur som også kan være en trygg og myk start på vintertur med barn eller en gryende karriære som hundekjører.. Hunder og hundefører kommer fra Tjønndalen villmarksturer http://www.hundespann.no .


Etter en jobbuke i Sveits med alle verdens luksusmerkevarer rundt meg 24t i døgnet så var det deilig å bytte ut dress og slips med fjelltøy og raggsokker. Etter kun et fåtall våkne timer i gamlelandet, så vendte vi nesen mot Haukeliseter – hvilken herlig kontrast.  Vi har vært med på denne turen to år tidligere og stemningen i bilen var naturlig nok høy, ettersom vi visste hva vi hadde å glede oss til.

Temperaturen falt natt til lørdag og etter at alle hundene var selet opp la vi i vei på gnistrende hardt føre.

hundesleder_1

Så snart vi ankom leirplassen så skulle telt opp, latrine etableres og ikke minst felles Lavvo med vedovn på plass.  Etter at leiren var på plass så satt jeg i Lavvoen og nøt en herlig kopp kokekaffe da 6åringen kom springende og ropte fortvilet at jeg måtte komme. Jeg regnet med at det var A: noen som hadde skadet seg, B: noe stort som var i ferd med å blåse bort, C: at det var for langt til latrinen og at uhellet var ute. Dialogen gikk nogenlunde så her..

6åringen: Pappa, Pappa – de kommer til å fryse ihjel
Jeg: – hva ?
6åringen: Vi må hjelpe de – vi må skynde oss
Jeg: Hva ??
6åringen: Det er noen som ikke har gravd kuldegrop i teltet og hvis vi ikke hjelper de så kommer de helt sikkert til å fryse ihjel..

Sympatisk reaksjon, om enn litt i overkant dramatisk, men sånn blir det vel når man “hjernevasker” ungene med fjellturer fra veldig ung alder 🙂

Temperaturskift hadde etablert knallharde islag som gjorde graving av kuldegrop til en mer krevende øvelse enn normalt, men med øks, skikkelig snøspade og litt tålmodighet så gikk det også.

Dagen gikk med til masse hundekjøring og lek i snøen før den ble avsluttet med hundekos, mating og stell. En overraskende vellykket aktivitet var å leke en slags avansert form for gjemsel med skredsøkere. Man gjemmer en skredsøker, eller tar skredsøkeren på kroppen og gjemmer seg. Den andre eller det andre laget skal så søke seg frem til deg. Nyttig, lærerikt og morsomt.

skreds_1

En flott ting med denne turen er at barna får ta del i det meste av arbeidet med disse fantastiske hundene, seler av/på, stell, mating…
dekken_1

hundekos_7

…og kveldskos.

Både små og store koste seg og det er fantastisk å se hvilken glede som skapes gjennom mestring. Selvsagt er det stort for en liten kropp å stå alene å styre sleden som drives fremover gjennom snøen av 6 ivrige Alaske huskeys. For alt jeg vet, kanskje ett minne for livet.

Mange av ungene lærte seg også navnene på alle 30 hundene.. imponerende ! – jeg husker kun Storm, Brage og Turbo.. med andre ord, 27 igjen…

hundekos_3

Kvelden ble avsluttet i lavvoen med lørdagsgodt og vitsebok rundt den brennvarme ovnen.

Det blir ikke stort bedre enn det.
telt

Med natten så kom også væromslaget og vi våknet opp til regnvåte telt, men hva gjør vel det når sekken er full med nye opplevelser, vennskap og minner fra en flott tur.

Det eneste som gjenstår er en dugelig økt på tørkeloftet.

dryloft_1

Takk for turen !

One Comment on “Små folk – Stor mestring

  1. Takk for turen! Du både skriver bra og tar flotte bilder – sånn blir det bra blogg av:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: