Polarhunder – Primuspannekakejazz …. og sesongens siste netter i vintertelt

På grunn av uvær i fjellet og dårlige forhold for scootertransport så kom vi litt senere avgårde enn vi først hadde planer om. Vi ankom stølen på mandag i gnistrende sol og perfekte snøforhold. Det ble en begivenhetsrik påske med noen netter i telt, ymse forsøk på snøhulegraving, hundekjøring, kraftfull hundesosialisering Boxer vs Grønlandshund, snøbading, primuspannekakejazz på terassen og stjernekikking innpakket i dyne. Litt av alt – Under kommer noen bildeklipp fra årets påsketur, ispedd et turtriks og to…

Det er mange bilder fra en begivenhetsrik påsketur, noe som fort kunne ha blitt uendelig kjedelig, jeg har derfor satt noen av dem sammen.
Gutta, som nå har blitt 7 og 9 år har mange netter i telt, men for første gang skulle de forsøke å sette opp teltet helt selv..
telt_collage
Det gikk fint og vi fikk to fine netter i teltet. En enkel måte å gjennomføre vintertelting med barn er å gå rett bak hytten som vi gjorde. Trygt og med svært enkel oppakning:  liggeunderlag, gjerne dobbelt hvis du har nok, vintersovepose eller to sommerposer utenpå hverandre. Hvis barna er små, knytt sammen den nederste delen slik at de ikke trenger å varme opp mer luft enn nødvendig.  Vi har også stor glede av walkie-talkier. Vi bruker de selvfølgelig til viktigere kommunikasjon også, men i mange sammenhenger så utvider de rekkevidden til ungene (utenfor synsvidde) veldig mye. Denne gangen brukte vi de i teltet. Ungene gikk og la seg og vi satt inne i hytten, før en av oss gikk ut og la seg med de for natten. Dette resulterte i ulike former for underlig kommunikasjon over radio, f.eks. direktesendt høytlesing fra vitseboken.
telt_5
Dialogen gikk nogenlunde så her:
Teltet til hytten – kom inn.
Hytten svarer – over.
Teltet:  Vet du hvorfor svenskene klatrer opp i lysstolpene?
Hytten: eeh.. nei.
Teltet: For å se om pærene er modne.
Hytten: Ha Ha Ha ….eeh.. over.
Teltet: God – ikke sant ! ??
Hytten: Ja, joda, på ett vis.. – God natt.
Teltet: God natt – over og ut.
Man kan trygt si at man mister litt av kontakten med publikum – selvom man på mange måter holder det i sin hule hånd 🙂
Kjøp en i lekebutikken, på Clas Ohlson, eller en med lengre rekkevidde for en mer allsidig bruk.
For oss som holder til langt unna allfarvei så er påsken en fest. Scooter inn og tilnærmet ubegrenset med mat og drikke. Riktig nok ikke kun for påsken, men for hele 2014, men følelsen er der allikevel – fest og fråtseri i ingenmannsland. Nå er vel fråtseri en sannhet med modifikasjoner ettersom jeg føler meg svært lykkelig etter å ha delt en halv peanøttkubbe med min kone.. mer skal det altså ikke til. Helge Ingstad beskriver det så godt kapittelet sommer ved den store slavesjø i Pelsjegerliv. ” Etter en lang og hard vinter med jakt vender alle pelsjegerne tilbake til den østligste utpost ved store slavesjø – Snowdrift. De har levt et barskt liv det siste halvåret, knapt sett folk eller spist seg mette. Men nu skulle alt bli annerledes. Den store ensomhet og den bitre kamp for tilværelsen i sne og kulde er omme. Båtene er proppfylte med telter, pelsverk, bunter av tørrkjøtt og store tinger av smeltet renfett innpakket i halvgarvet stivt rensdyrhud.” Det er ingen sammeheng eller sammenligning her, men kun en følelse av herlig overflod ute i ingenmannsland.
Mat_collage
Ett annet høydepunkt var utvilsomt hunderkjøring på nabostølen, hvor de har 10 Grønlandshunder. Det ble også en krevende sosialisering for vår 1,5 år gamle Boxer. Spesielt når man krydrer det hele med tre strihårede Dachser, hvorav en med løpetid og en svært løpeglad Whippet. Hu og hei for en dag for en ungdom av en Boxer 🙂
hunder_collage
Vi begynte med sledeaking, det er hva det høres ut som – aking med hundeslede ned bakken for å bli kjent med følelsen av å styre. På gnistrende påskeføre ble det fart av slikt også.slede_2
Det fortsatte med oppseling og kjøring med Grønlandshundene.
hund_1
Stor stas for gutta å stå bak å styre et helt spann med kraftige polarhunder.
For noen dyr !  Så robuste, røffe og finslipte for et liv i snøen.
Ingen ville inn i finværet og dagen ble derfor  avsluttet med pannekakejazz på terassen. Du lurer kanskje på hvordan man lager pannekakejazz?  Du trenger:
Knutsen og Ludvigsen sin låt  “bestefarvise” (kaptein Knutsen) høyt på radioen. Se video av superduoen sin fremføring fra 1972  her
Du trenger pannekakerøre, en primus, stekepanne og sol fra skyfri himmel. Alt dette ispedd en porsjon med forrykende god stemning. Slikt blir det primuspannekakejazz av. Pinner eller kjøkkenredskaper brukes til instrumenter for å gi stemningen et ytterligere løft. Vi serverte pannekaker med bacon, vårløk og rømme. Dessertvarianten ble servert med sukker og vår siste påskeappelsin.
pannekake_collage
Siste kvelden til seters ble avsluttet med stjernekikking på terassen. Ettersom det er mange kilometer til nærmeste lyskilde, så blir det mørkt som i en sekk. Stjernehimmelen blir derfor et spektakulært syn. Jeg slutter aldri å la meg fascinere av dette når jeg pusser tenner på terassen for kvelden. I dag ville vi at gutta også skulle få oppleve denne. Vi vekket de rett før klokken 24.00 og bar de ut i dynene og satte oss i sofaen på terassen. Vi satt stille sammen, med trøtte men store øyne.
stjerne_collage
Hvis jeg hadde vært en flink fotograf så hadde jeg kanskje, men bare kanskje :-), klart å fange det på film. Det gjorde jeg ikke. Men kanskje ikke alt skal fanges på film heller..
hytte_natt

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: