Sell your bed..

Det er jo fristende å slenge på .. and quit your dayjob 🙂
Jeg tenkte litt humoristisk på det i påsken, da vi endte med flere netter i telt utenfor hytten, kanskje vi skulle byttet ut fast tak  med et  prima telt fra Hilleberg eller Tentipi .. 🙂 Det er forsåvidt det de utfordrer litt på i hengekøyeverden også når de sier – Sell Your Bed !

Vi har ofte en hengekøye og to med oss på telttur. Hvorfor ?
# De enkleste nettinghengekøyene, eks.v. vår fra Coghlans tar «ingen» plass og veier kun et par hundre gram
# De er en veldig fin avlastning, til stein, stubber, svaberg, liggeunderlagstoler m.m. noe som gir en skikkelig følese av luksus når man skal hygge seg med en bok eller annet.
# Selv de minste hengekøyene fungere som en stol for flere ved å sitte på tvers.
Vi har ingen fasit, men basert på våre erfaringer så forsøker vi oss på noen generelle hengekøyetips. Det er veldig mange tanker og meninger rundt  dette med hengekøyesoving der ute og som vanlig masse kunnskap og smarte løsninger på nettet. Du finner informasjon eks.v. på fjellforum.no,  som her på denne tråden om hvordan unngå å sove som en banan.
Jeg har hatt fine netter både sommer og vinterstid i vår enkleste variant til en hundrelapp fra Coghlans (foto produsenten).
coghlans sport hammock
Men jeg merker at sovekomforten blir merkbart mye bedre i en større hengekøye, eks.v. den vi har fra LaSiesta (foto produsenten). Denne er også dobbel, noe som gjør at man kan ta med et barn oppi køyen hvis det skulle være behov for det.
LaSiesta Hammock
Vår gromvariant, er en Exped Scout Combi UL, (foto produsenten)
exped scout combi ul
Dyr ja, men fantastisk komfortabel og praktisk innrettet med integrert myggnetting og tarp, smarte løsninger for oppheng og justering av myggnetting, høyde m.m.
exped scout combi ul hammock
Vi har veldig varierende erfaring med ulike smarte fabrikkpatenter for oppheng. Generelt så kan vi si at vi er imponert over opplegget til Exped og mindre imponert over løsningen til LaSiesta. Hovedgrunnen er at alle varianter av feste inn mot trestammen som baserer seg på tau og knuter blir sittende ekstremt godt fast etter at 80kg mann har tilbrakt en natt mellom trestammene. Selvom ikke produsentens løsning alltid er den beste, så er det normalt enkelt å tilpasse med litt tau og slynger selv.
Vi anbefaler bruk av webbing/bånd/slynger som er mye lettere å få løs og justere på underveis.
exped scout combi ul feste
Tips for en god natt.
Finn to trær med 3-7 meters mellomrom, rydd gjerne litt smågreiner og buskas, det kan være ganske irriterende å ligge å høre på lyden av at du subber nedi noe som du ikke hadde tenkt på før klokken var natt og du hadde lagt deg. Pass på høyden du henger køyen i slik at det er greit å komme seg oppi og utav, ikke stram for hard – kjenn på liggekomforten før du skal legge deg.
Mange foretrekker å sove på diagonalen av hengekøyen for en bedre natts søvn. Personling så dumper jeg rett oppi køya, nyter utsikten, luften, lukten og kanskje lyden av et dyr og sovner som et barn.
Det kan også være smart å ha en pakksekk hengende som “nattbord” hvor du enkelt (og tørt) får tak i eller får lagt vekk hodelykt, bok, turdagbok, briller og annet.
exped scout combi ul
Pass på kuldetap nedover – legg et underlag oppi hengekøyen, eller kjøp en køye fra eks.v.  Exped med egen lomme for dette. Kombinasjonen av Exped Scout Combi hengekøye og exped downmat  liggeunderlag er rett og slett utrolig komfortabel. Dersom du skal sove mye i hengekøye så er det også en mulighet å klippe til et eget liggeunderlag slik at det passer fasongen til deg og hengekøyen bedre enn et standard rektangulært liggeunderlag.
Tak over hodet ?
Spenn en tau over hengekøyen mellom de samme trærne som hengekøyen henger i. Legg tarp, fjellduk eller presenning over og barduner denne på hver side. Jo kaldere og surere vær jo tettere inntil henger du taket/tarpen. På vår forrige tur sov vi uten også på de Exped køyene som hadde dette integrert.
Ingen maur, men hva med mygg..
Myggnetting er å foretrekke, det blir også lunere og varmere i køyen. Fest myggnetting over tauen du har spent mellom samme trærne som selve hengekøyen. Eller kjøp en hengekøye med integrert myggnett.

exped hammock

Det anbefales å ta med et lite utvalg av tau, slynger/webbing/enkle lastestropper og karabinere slik at du kan ordne ulike løsninger alt etter hva kveldens leirplass har å by på av trær og stein. Generelt så vil jeg også si at de fleste originale pakksekkene er for små. Du må ha en ukes kurs i pakking hos produsenten for å få plass etter en gangs bruk. Jeg anbefaler å bruke en litt større pakksekk.
Forfatteren av the ultimate hang har også en glimrende side med mye god informasjon og ikke minst den fiffige – hammock hang calculator.
Kjøp en hengekøy – kanskje får du din beste natts søvn noensinne..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: