Strandhygg på smellvakre Jæren

Vi har mange ganger kjørt forbi Jæren og gjennom bilvinduet beundret det fantastiske landskapet, lyset og strendene. Hver gang har vi drømt om å sette opp teltet, nyte utsikten og lyden av kraftfulle bølger som ruller innover praktfulle strender. Vi våkner  like brått fra drømmen hver eneste gang – alltid på vei til eller fra, noe skal rekkes,  klokken tikker. Endelig skal vi slå opp teltet på de jærske strender – og for noen strender !

Borestranden 3
Området preges også av praktfulle landbruksområder og det er vel ikke for ingenting at man snakker om nettopp dette området som Norges spiskammers. Det er kortreist, det er gårdsutsalg overalt langs veien, det er ekte.. Uansett hvor du snur deg så ser du enorme irrgrønne jorder og vellduftende drivhus alt adskilt av et sirlig nett av gamle steingarder. I horisonten mot øst ser du fjellene, mot vest ser du sanddyner og det endeløse havet. Rett og slett smellvakkert !
 
utsikt 2
Mens vi nyter kjøreturen i retning Borestranden så blir det enda mer Jærsk. NRK P1 surrer og går på bilradioen og inn kommer programposten “kveldsåpent” med den herlige programlederen fra et eller annet sted i dette området. Jeg aner ikke hvem hun er eller hva hun heter, men hun har vært med oss gjennom radioen på mang en tur, og jeg kjenner at jeg digger henne. Ja.. jeg digger Jæren rett og slett !
utsikt 1
Ett tips kan være å gjøre seg litt kjent på Jæren friluftsråd sine sider.
Følg retningslinjene for ferdsel i utmark og generell folkeskikk 🙂 man er tross alt ganske tett på dyrket mark og et aktivt gårdsliv.
Det har også sine fordeler å være på tur, samtidig som man er tett på sivilisasjonen. Normalt skulle vi nå kommet med en liten villmarksoppskrift til lunch som man kan nyte på stranden. Det kunne vi sikkert gjort, men vi valgte denne gang…
Sabi Sushi
Sabi Sushi 🙂 .. det må da være lov eller ?
Neste natt forflyttet vi oss ett knepp sørover til Orrestranden. Det er utrolig mange flotte strender å velge i, du kan for eksempel velge Sandestranden ? Vistestranden ? Solastranden eller Ølberg, eller hva med Vigdel ? Forresten kanskje heller Hellestø/Byberg, Refsnes, Brusand, Ogna.. eller som oss Orrestranden og Borestranden. Jeg er på ingen måte lokalkjent, men har skjønt såpass at det er veldig mange å velge i. Uansett – hvis du som oss liker sand og strand kombinert med flott natur… ja da er du definitivt kommet på rett sted.
Vi forflyttet oss altså til Orrestranden. Jæren friluftsråd oppfordrer til å bruke strandflaten mest mulig og unngå sanddynene. Det begynte å blåse opp på kvelden så vi valgte å slå opp teltet på baksiden av sanddynene.
lavvo orrestrand
Det blåser “alltid” så for å være sikker på å få feste så kan det være greit å ta med et utvalg av teltplugger, vi hadde med litt assortert, bla. litt større snø/sandplugger.
teltplugger
Solen sank i havet og jeg fant varmen i soveposen mens lyden av rolig småbarnssnorking blandet seg med lyden av masse ukjente fugler, regn som trommet på teltduken og vinden som tiltok i styrke… det siste jeg husker er at jeg tenkte noe om en slags villmarkssymfoni…
Boxeren Samson hadde som vanlig lagt seg godt til rette og vi våket i en eller annen form for soveposehaug, med Samson i midten 🙂
Samson sovepose
To nye turer på Jæren er allerede under planlegging – den ene innebærer kano og krever nok en telefon til Jæren friluftsråd. Den andre er allerede booket inn og innebærer gåtur fra strand til strand, med lett oppakning, klatresko for buldring og kreativ koking på primusen med lokale prima råvarer.. 
Ta turen og drøm deg bort i horisonten

 

 

2 Comments on “Strandhygg på smellvakre Jæren

  1. Et veldig godt valg av tur!!!! Og Orrestranden som neste mål er enda bedre valg! Anbefaler under åpen himmel om været tillater det:-) Kari Lise

    • Vi likte oss veldig godt på både Orrestranden og Borestranden. Neste tur håper vi å få med oss enda flere av disse fantastiske strendene – åpen himmel er en strålende ide 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: