Tinder og banditter

Alf B.Bryn sin bok Tinder og Banditter,  er en klassiker i norsk fjellitteratur som jeg engang begynte på men turen tok slutt og boken ble av uforståelige grunner liggende i sekken. Denne gang tenkte jeg å sette av litt mer enn en helg i den norske fjellheimen – og hvor passer vel bedre enn en uke på den toscanske landsbygda. Midt i et område som faktisk spiller en av mange nervepirrende roller i Alf B. Bryn og George sin vei mot både tinder og banditter på Corsica.

Det er rett og slett en utrolig morsom og fascinerende bok, nesten som en herlig endeløs røverhistorie rundt kveldsbålet. Åpningen er legendarisk, hør bare her :

” Nokså sent utpå aftenen en augustlørdag i 1909 hang jeg i tauet nedover sørsiden av “Gross Ruchen”. Jeg hang med hodet ned en 6-7 meter under toppeggen. På den andre siden av eggen – omtrent like langt nedover styrtningen på nordsiden – hang Max van Heyden van de Slaat. Skrevs over eggen like bak oss satt George som var bundet i samme tau.”
Det sies at forfattere jobber hardt med første setning og bokens åpningsseanse. Jeg vil tro at denne var åpenbar for forfatter Bryn 🙂
En utrolig historie, formidlet med rikelige doser av kløkt og humor. Les den og la deg fascinere samtidig som latteren aldri er langt unna.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: