En helg under spisestuebordet..

Vi har tilbrakt helgen i båt – en relativt liten båt – med unger, hund, sol og sommer.. styrtregn, lyn og torden.
Det var en riktig fin helg; båten var liten, havet så stort og været som vanlig på våre kanter… litt av alt. Vi har brukbar erfaring med teltliv både sommer og vinter, og jobber alltid ut i fra tesen om at ordnung muss sein. Vi lot oss allikevel imponere av det finurlige systemet, vi antar at, enhver etablert caravaner eller båtturist må ha for å lykkes med sin familieferie på det antallet kubikkmeter som ikke er ulikt volumet under et par spisestuebord, uke etter uke.. Hvis du leter etter en pertentlig turkompis – prøv en med liten campingvogn eller 20 fots båt neste gang 🙂
Før sommerens telt og camping sesong står for døren så tenkte vi å dele et lite tips og to, når det kommer til turkjøkken.

Matlaging på tur handler om å ha ting for hånden. Det handler om å være effektiv, smart og renslig…det være seg bålkoking eller på primus. Vi har laget oss en enkel måte for å samle alt kritsk utstyr for koking i en pakke.
Vi har en washbag, bedre kjent som en toalettmappe for turbruk med mange rom og krok for oppheng. Denne danner basis, foruten primus/stormkjøkken og kjelesett, for vårt turkjøkken. Det finnes lignende “dyre” ferdigløsninger for dette, men vi har laget vår egen.
Vår rimelige kjøkkenmappe kan henges i forteltet, på en stein, i en båt, i et tre eller i nærheten av der hvor du har tenkt å koke.
washbag2
Innholdet er en broket samling med alt fra IKEA sin barnekjøkken avdeling til annerkjente utstyrsprodusenter som SIGG og Jetboil innimellom finner du også en tom (vasket) snusboks med div. små “krydderpakke-tjuvgods” fra tilfeldige veikroer rundt om i Norges land. Vi forsøker å gjenbruke det vi kan av små bokser og beholdere enten de kommer med snus fra lokal matvareforretning eller soyasaus tilhørende fredagens sushi takeaway. Det er mye godt i bokser ute å går gitt. Spesielt fine er boksene til vitaminbjørnene – de er fulllt på høyde med det beste i utlandet, som f.eks. Nalgene. 🙂
washbag4
I sum så utgjør dette vårt basis turkjøkken som gjør at alle som vil kan være med å koke, skjære og steke. Kort fortalt så inneholder det følgende:
washbag3
I øverste rom:
Vaskesvamp, tørkefille, vaskekost, et par klesklyper og en ziplock pose til våt fille/svamp.
I mellomste rom:
Håndsprit, SIGG kniv/skje/gaffelsett i metall, en liten beholder med Maldon salt, en liten beholder med Akasie honning, ett sett med IKEA barnekjøkken rasp og visp.
I nederste rom:
En beholder merket tydelig med matolje, en beholder merket tydelig med Zalo ( i noen sammenhenger så kan disse være til forveksling like på farge), en trippel krydderdåse, med (kanel til havregrøten, pepper til å raffinere enhver rett, og piffikrydder til å døyve smaken av alt det andre). I noen tilfeller ligger det også en småflaske med tabasco (fra militærets stridsrasjoner) bare i tilfelle. Utover dette så finner man, en stekespade/skje/gaffel sett fra jetboil, en liten stekepinsett(IKEA barnekjøkken), litt aluminiumsfolie og en lang titanskje. Det veier ikke mye, men vi bruker en slankere utgave av dette hvis vi skal på langtur.
Den siste boksen inneholder litt pulverkaffe…. Når du våkner opp en regnværsmorgen i teltet så er det en ting du ikke vil være foruten – det handler ikke om rene underbukser – det handler om kaffe. Selvom du skulle ha med deg finere kaffe på tur så kan noen prosjoner med frysetørret kaffe gjøre underverker….spesielt hvis ingen andre trodde at det fantes akkurat der og da…
Ikke akkurat revolusjonerende, kun et lite tips for små og store turkokker..
God tur –
Happy camping, happy cooking 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: