SPOT Satellite GPS – en trofast følgesvenn

Siden ungene var 3-4 år har vi årlig befunnet oss utenfor mobildekning 50 + dager i året. Vi hadde derfor behov for å finne en løsning som kunne gi oss en trygghet dersom uhellet skulle være ute  og ikke minst gi en viss trygghet for de som sitter hjemme og lurer på hva i all verdens land og rike vi holder på med.

Vi vurderte ulike nødpeilesendere, men dette ble fort litt for “grovkalibret” og ikke minst ofte kun til bruk når det var virkelig alvor. Vi vurderte satelitttelefon, men det ble fort dyrt med tanke på abbonement etc. Høsten 2010 falt vi derfor ned på en løsning fra SPOT.

SPOT-senderen bruker satelitter til å lokalisere hvor du er (som en GPS uten display) og kan sende enkle meldinger til omverden via de samme  satelittene, altså uavhengig av mobildekning. Husk allikevel å sjekke dekningskartet hvis du skal på langtur.

Jeg vet at disse har kommet med oppdaterte løsninger nå om dagen, men her er våre betraktninger rundt bruken av SPOT 2 Satellite GPS Messenger.

I ugdommen har jeg vært med på å ufrivillig og totalt uvitende å utløse en redningsaksjon fordi vi ikke hadde gitt lyd fra oss på noen dager. Uværet kom, det ble meldt om stor snøskredfare og noen  voksne ble bekymret. Ikke vi. Vi hadde selvsagt latt teltet bli liggende i sekken og gravd oss inn i en turistforeningshytte. Vi nøt varmen fra ovnen, brente hull i en sokk, spiste snurring og spilte kort. Det vanlige.. Uværet hylte utenfor hyttedøren og batteriet på mobilen var paddeflatt. Noen der hjemme var veldig bekymret og Røde Kors var på pletten. Dagen etter lettet været og vi kom oss hele og fine hjem. Det var kake fra kjærestene med navn på og norske flagg – tre kamerater fikk følelsen av å være hjemvendte polarhelter – selvom turen kun hadde vart i fire dager.

Hadde vi hatt en SPOT-sender dengang i 1995 så hadde alt sett annerledes ut, og i “daglig bruk” så er det kanskje her den har sin styrke.

spot

 

BASISFUNKSJONER

Når du slår på SPOT-senderen så søker den etter GPS satelitter som en vanlig GPS. SPOT-senderen vil også gjennomføre en selvtest i oppstartsprosedyren, når på-knappen blinker grønt hvert 3. sekund er den klar til bruk. SPOT-senderen har 5 basisfunksjoner.

 

OK melding: Her vil de mottakerne som du selv har definert, via din brukerside på findmespot.com, få en melding på SMS og mail om at “alt er OK”. Meldingen inneholder GPS koordinatene til der meldingen ble sendt fra, tidspunkt og link til kart (både findmespot.com sin egen og googlemaps).

Egendefinert melding: Her kan du legge inn egendefindert tekst. Vi har lagt inn “sitter værfast på fjellet”. Med andre ord vi kommer ikke hjem til avtalt tid, men alt er ok. Noen vet jeg også bruker denne til å legge inn punkter langs ruten og at ovennevnte OK melding bekrefter leirplass for kvelden.

Hjelp: Denne sender e-post og SMS til definerte mottakere med koordinat og link til kart om at du/dere trenger hjelp. Denne meldingen er den alvorligste du kan sende uten å koble inn nødetatene. Det vil med andre ord lønne seg å avklare med de som står på mottakerlisten din hva som skal gjøres av hvem hvis en slik melding kommer.

Tracking: Her blir senderens bevegelser loggført og sendt til en karttjeneste på din brukerside på  findmespot.com. De som du har gitt tilgang til denne siden vil da kunne følge dine bevegelser/din rute.

SOS: Her blir det sendt nødmelding til SPOT-nødsentralen (GEOS International Emergency Response Center) som videresender denne til nærmeste redningsinstans/nødetat som deretter overtar ansvar og koordinering av en redningsaksjon. Nødmeldingen inneholder koordinatene der hvor du befinner deg og det vil sendes en oppdatert melding hvert 5 minutt inntil du slår SPOT-senderen av eller den går tom for batteri.

VÅR BRUK

Vi bruker i all hovesak “alt OK” meldingen for å kommunisere med familie og venner som sitter hjemme og lurer på hvordan det står til med oss. I noen sammenhenger har vi brukt tracking funksjonen, men er litt usikker på hvor mye batteri denne trekker og velger derfor ofte å ikke bruke denne. I noen sammenhenger har vi også brukt den egendefinerte meldingen når vi har sittet værfast.

Vår erfaring er god, selvom vi i enkelte tilfeller opplever at det kan ta litt tid å få sendt meldinger. Vi lar SPOT-senderen derfor ligge ute med fri sikt mot himmelen i min. 15 minutter før vi slår den av. På denne måten er vi sikre på at meldingene kommer frem til mottakeren.

spot gps satellite messenger

Betjeningen av SPOT-senderen er enkel, selvom knappene er så små at du må av med ihvertfall de tjukkeste hanskene på vinterstid og de må holdes inne “lenger enn du tror” for å sette i gang sende prosedyren. Blinkende indikatorlys gir deg en grei oversikt på hvilke prosedyrer som kjører.

Batterikapasiteten har vært overraskende god selv med mange bruksdøgn så overlevde originalbatteriene to år, noe som jo må sies å være veldig bra. Den benytter standard AAA, men husk å bruke Lithium.

Vi har normalt vår SPOT-sender hengende fremme på skulderstroppen på sekken slik at den er lett tilgjengelig, har fri sikt mot himmelen og har en fast plass som alle kjenner til. SPOT 2 Satellite GPS Messenger er liten og lett og det er derfor ikke noe “heft” å ta den med på hverken korte eller lengre turer. (ca. 10×6 cm og rundt 150 gr.)

ABONNEMENT
For å kunne bruke SPOT-senderen så må man tegne ett abonnement. Dette har frem til nå kostet rundt 100 Euro pr. år, men for å unngå veldig utdatert informasjon her så henviser jeg like godt til http://www.findmespot.eu/en/index.php?cid=103 for oppdatert informasjon om abonnement og tilleggstjenester.

OPPSUMERING
Vi er veldig godt fornøyd med vår SPOT Satellite GPS Messenger. Den gir oss en trygghet når vi er ute i villmarken og i stor grad en trygghet for de som sitter hjemme og ikke har mulighet til å vurdere situasjonen der hvor vi befinner oss. Vi setter veldig pris at man kan sende andre typer meldinger enn kun den store røde SOS knappen. Bruken er enkel og krever lite tilvenning. Det er ingen store irritasjonsmomenter med den, selvom det absolutt er rom for noen småjusteringer.

Prismessig så ligger en SPOT-sender som den vi har rundt 2.000 kroner alt etter hvor man kjøper og hvilke tilbud man kommer over. Det kan uansett være en fornuftig forsikring dersom man jevnt og trutt opplever at dekningsstripene i displayet forsvinner i takt med opplevelsene innover i fjellet eller alene på et sykkelsete susende nedover en steinete sti.

Hvis jeg skal peke på en ting jeg ofte tenker på så er det at jeg flere ganger har følt behov for å teste SOS funksjonen, bare for å vite at den virker hvis den engang, bank i bordet, skulle bli brukt. Tatt kontakt med SPOT og Hovedredningssentralen og sagt at på et angitt klokkeslett og et nøyaktig koordinat så kommer det en nødmelding som ikke er reell. Det hadde gitt en viss trygghet…. Det kan godt være at det lar seg gjøre, men jeg har aldri kommet så langt som å sjekke.

Alt i alt godt fornøyd, men husk fri sikt mot himmelen, gi den litt tid til å sende og ha med ekstra batterier i sekken. En SPOT-sender som er tom for batteri er akkurat like tom for batteri som en Ericsson mobiltelefon vinteren 1995.

2 Comments on “SPOT Satellite GPS – en trofast følgesvenn

 1. Hei
  Jeg oppdaget bloggen din ved en tilfeldighet i går kveld. Virker veldig bra. Denne kommer jeg til å bruke litt tid på.
  Ett spørsmål: vet du om det finnes muligheter for å låne en spot.sender (eller tilsvarende)?
  For meg ville behovet være så begrenset at det ikke kan forsvare prisen på produkt samt abonnement. Realistisk ville det være behov en gang annet hvert år.

  Ellers: takk for fin blogg.

  Mvh
  OIe

  • Hei Ole,
   Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har ikke vært borti at noen leier ut nødpeilesendere fra Spot, men jeg vet at st-utleie leier ut satelittelefoner og en løsning for nødpeilesendere. Mitt tips er derfor å ta kontakt med de, eller besøke de på http://www.st-utleie.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: