En fredag med S/Y Fredag

Det var ulike turplaner på blokken denne høsthelgen. Etter litt om og men falt vi ned på sjørøvertur med med en litt over snittet eventyrlysten Colin Archer. Den holdt på å ende sine dager på et rev i Karibien. Nå seiler den på alle verdens hav og vi er så heldige å få være med på helgetur – sjørøvertur. Skipet er lastet med en turglad sjørøveronkel og tre  sjørøvergutter på 7, 9 og 37 år. Det er ikke helt i friluftslivsgaten – men det er ikke så langt unna heller, så vi skrev nå litt allikevel og tok med noen bilder. Bon Voyage.

Vi hadde pakket klart kvelden før og så snart skolen var slutt så kastet vi loss og la i vei. Man har ikke flere timer med dagslys enn man må disse høstkveldene for å komme trygt i havn noen sjømil unna.

Fredagens seilas gikk i ettermiddagssol og tilnærmet vindstille. Det ble med andre ord til å tøffe avgårde for motor. Men hva gjør vel det, når motorduren er en traust og fin diesel som dunker i vei, lukten av trebåt er allestedsnærværende og overalt hvor du fester blikket er det vakkert.

vinsj SY fredag

Rett og slett nydelig

fredag2

Tidlig på seilasen ble jeg stående til rors. Gnistrende høstvær, to glade unger i oransje redningsvester som lekte rundt på skuta og jeg som stod til rors og kjente bevegelsene til sjøen og motoren komme gjennom rorkulten.

Jeg begynte å synge. Skingrende og ikke spesielt vakket, men svært så lystig. Dette er forsåvidt ikke overraskende. Det som er overraskende, det er låtvalget – “Når kanstanjene blomstrer i Bygdø Allé”. Hva skjedde ? Uansett.. den går nogenlunde så her.. Nårr kastaaanjene blomstrerrr i BygdøøØ AllÈ, Hmm la dada di deia, da dumdada dei. Jeg kan jo ikke teksten, annet enn denne strofen, men fikk sangen aldeles på hjernen og den dukket opp i de underligste sammenhenger. Enten som sang eller som plystring. Den var med meg døgnet rundt hele turen og jeg bestemte meg for å ihvertfall lære meg resten av refrenget eller hva som trengs for komme litt lenger enn bare.. Nårr kanstaanjene blomstrerr i BygdøøØ AllÉ ….

Skipperansvaret gikk på omgang og selv de yngste i mannskapet måtte ta sin tørn.

colinarcher skipper

Men etter en stund så var det også greit å ta en cowboystrekk med Donald pocket.

donaldpocket

Mørket kom snikende en halvtime før våre beregninger.  Vi seilte mot øst og solen gikk ned der ute i vest

Solnedgangen badet alt rundt oss i et fantastisk kveldslys.

sunset2 SY fredag

Vi lot oss alle facinere, hver på hvert vårt vis

redningsvest 2

Lyset begynte å svinne hen – tiden begynte å jobbe mot oss. Vi måtte ta diskusjonen på om vi skulle gå den lange veien for å gå under en bro vi visste hadde seilingshøyde nok, eller sjekke ut merkingen (på stedet) av den vi håpet var høy nok.

fredag bro 2

Vi gutset på det siste, men allikevel var det en smule frustrerende at det ikke fantes merking av seilingshøyde på draft, kartplotter eller det store vide internettet..

fredag bro

Seilingshøyde var det heldigvis i massevis, vi gled under og selvom tid var spart så endte allikevel siste rest av denne dagens seilas i nattemørket.

Vi kom oss i havn, fortøyde etter alle kunstens regler og sjenket ankerdram til hele mannskapet.

SY fredag kai

Det ble stekt kjøttmat i byssa og under middagen delte kapteinen ut generøst med ros til mannskapet.

Den yngste delen av mannskapet, herunder første og andre fender tørnet inn raskt etter måltidet. Skipper og daljert ble sittende oppe litt lenger og beundre skuta, spille popmusikk og prate om nye og gamle turer. Stjernene meldte sin ankomst denne fantastiske høstkvelden og jeg kunne ikke dy meg – det måtte bli et par bilder denne gangen også. (klikk for større)

SY fredag stjerner

 

SY fredag stjerner 3

.. ja og ett til da..

SY fredag stjerner 2

Det var blitt lørdag da jeg med frosne fingre returnerte til Fredag, fant køya, slukket lyset og sa takk for i dag.

Morgenen etter fikk vi damebesøk ombord med ferske rundstykker, dagens aviser og lykkeønskninger om hjemturen. Nesten som om vi skulle vært i fremmed havn på jordomseiling og ikke bare noen fattige sjømil hjemmefra.

Da vi stakk hodet opp av luken lørdag morgen, skjønte vi at S/Y Fredag, skulle ut på en litt annen tur denne dagen. Det var 10+ sekundmeter vind, regn og tåke. Fredagens solbrilleseilas var over, nå var det på med seilerbuksene og tid for litt ruskevær.

Jeg har tidligere seilt Melges24 og hadde rotet rundt i utstyrsboden og børstet støv av greiene. Det føltes veldig tydelig som om nytt møtte gammelt da jeg satt og trimmet forseilet.

henrilloyd

Vi heiste forseilet, antagelig en klyver, jeg husker min morfar engang i barndommen lærte meg, fokk, klyver, jager og jibb. Vi seilte på forseilet de 4 timene det tok oss før vi atter en gang fikk landkjenning under føttene. Det var til tider friskt men stabil og fin vind.

SY fredag hjemtur 2

Bølger, dønninger og tåke..

SY fredag hjemtur

Allikevel gjorde vi nærmere 7 knops fart kun på forseilet. Det var fint sånn, selvom seiltrimmeren i offshore goretex buksen, kjente at det rykket litt i et eller annet der inne et sted.. Godt å være på sjøen igjen med et vinsjhåndtak i hendene, men samtidig greit at det ikke var noen i cockpit som bannet og skrek på utpust og hylte trim – trim – trim på innpust….. men som satt med en kaffekopp og nøt uværet mens S/Y Fredag skar tilfreds gjennom en ny bølge slik den har gjort så uendelig mange ganger tidligere.

Etter nærmere fire timers seilas så fortøyde vi, pakket sammen vått seiltøy laget varm sjokolade til å varme de minste frosne fingrene

varm sjokolade

og bestillte takeaway mat til mannskapet.

pizza

S/Y Fredag er en sagnomsust skute med mangt et verdenshav på samvittigheten og en mer spennende historie enn de fleste. For en skute – rett og slett en fordømt stødig turkompis !

Takk for turen.

redningsvest

One Comment on “En fredag med S/Y Fredag

  1. I remember Fredag in the Caribbean just after she was dis-masted in a tropical storm tied up in the Mangroves on the Island of Carriacou ,from memory that was about 1988
    I spent a couple of weeks staying on her ,great little ship

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: