Finfin turapp

Det er tunge dager på turfronten for tiden. Alle helger i november og ut året er helt eller delvis booket og ettermiddagene er smekkfulle. Det er med andre ord usedvanlig dårlige kår for turglade folk som oss. Hva var det som skjedde – har vi virkelig sagt ja til alt dette ?! Det ser nok desverre slik ut og innspurten på turåret 2014 blir ikke så innholdsrik som vi kanskje skulle ønsket oss. Jeg kjenner at friluftsdesperasjonen vokser så vi skal nok få lurt inn noen dager og netter utendørs allikevel. Vi tenker allikevel litt på tur hver dag. En etttermiddag ble jeg sittende å fikle med mobilen og en kjent og kjær app dukket opp på skjermen. UT.no sin tur-app. Det er en spennende app som vi anbefaler alle turglade å sjekke ut.
utno2
Appen gir i følge produsenten deg tilgang til informasjon om mer enn 5.000 turforslag og 1.100 hytter. Mange av dere kjenner sikkert ut.no som en spennende portal for kart, ruter, beskrivelser, historier, bilder m.m. Ut.no er et samarbeidsprosjekt mellom Turistforeningen og NRK. Vel brukte lisenspenger kan man kanskje si 🙂
Det er sikkert flere der ute som kjenner UT-appens fortreffeligheter bedre enn meg, men kort fortalt så gir den deg masse informasjon både før og underveis på turen.
Du kan søke etter destinasjoner, hytter og ruter. Ved f.eks. søk på Haukeliseter så vil du få opp en rekke ulike turforslag hvor Haukeliseter inngår. Søket blir sortert etter avstad fra søkestedet.
utno3
Velg f.eks. Haukeliseter – Vesle Nup (en fantastisk topp forøvrig). Når turen er valgt i menyen så får man opp bilder, opplysninger om type tur, lengde, varighet, gradering, hvem den passer for, området turen går i og foretrukket sesong.
utno5
Dernest følger rutebeskrivelse, høydeprofil, nyttige lenker, samt informasjon om adkomst til utgangspunktet for turen.
utno6
Du kan også ved et enkelt trykk velge å la Google maps lede deg til utgangspunktet for turen. Med andre ord et godt verktøy enten for turplanlegging eller for å finne frem både til utgangspunktet for turen og underveis på turen. Appen foreslår også turforslag i nærheten, noe som kan være spesielt nyttig for oss som ofte har med småfolk på tur som kan trenge en mulig exit, eller alternative mål dersom vær og føreforhold skulle endre seg.
Når turmålet er valgt har man flere alternativer.
Du kan vise den valgte ruten i kartet, med tydelig merket sti/rutevalg. Du kan også i kartet velge hvilke ulike elementer som skal vises i kartet eks.v. hytter, sommer/vintersti etc.
utno4
Du kan sende ruten som link til mail eller sms, eller du kan laste den ned slik at du har den tilgjengelig offline.
En siste funksjon som er verdt å nevne er menyvalget «i nærheten». Denne gir deg en liste over alle registrerte turmål som finnes i nærheten av der du, eller mer presist der telefonen din, befinner seg. Veldig praktisk dersom man er på nye steder og har lyst på en tur. Nesten litt ugreit når man sitter og sløver hjemme i sofaen og “ikke vet hvor man skal gå”. Unnskyldningen om at man ikke vet hvor man skal legge søndagsturen eller helgeturen med telt og småfolk er med andre ord blitt tynnere og tynnere..
Turen fra Haukeliseter til Vesle Nup er trygt gjennomført ved hjelp av moderne teknologi. Denne gangen fra sofaen, men jeg minnes allikevel utsikten fra turen opp dit en klar sommerdag.  Husk forresten kart og kompass – Alltid!
veslenup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: