Gapahuk og bålpizza – en perfekt søndagstur

De to siste helgene så har 30 Alaska huskies ventet på oss på Rauland. Planen var å legge i vei innover i fjellheimen, overnatte i telt og returnere. På grunn av stengte fjelloverganger, ras og alt det som enorme snømengder og storm i fjellet klarer å dra med seg, så måtte vi avlyse både forrige helg og denne helgen. Men, vi våknet opp til en strålende søndag i lavlandet og var sultne på tur. Ungene ville gå i byheiene, far ville fyre bål og mor ville på ski. Boxeren Samson gav mer eller mindre blanke blaffen så lenge han fikk være med noen timer på tur. Vi endte opp med et slags kompromiss. På min søken etter leirplass for ukesprosjektet  “fra Kontor til Villmark”,  så var jeg innom en rekke teltplasser. I dag satte vi kurs for min absolutte favoritt, som desverre ikke ble valgt på grunn av kombinasjonen, gåtid, kjøretid og skikkelig ugreit terreng for mørke morgener med hodelykt.

kaffeknekt

Vi pakket sekken med restene fra lørdagspizzaen, fjellduk, vannflasker og kanelsnurrer. I tillegg til bålposen. Den vanntette pakksekken hvor vi alltid har tørre fyrstikker, talgelysrester, tørketrommello i en boks og annet som trengs for å få fyr på bålet. For å være sikker på å få skikkelig start på bålkosen la vi to tørre vedkubber på toppen av sekken. Vi svingte ut av porten, men kom ikke lenger enn til vår turglade nabo. De ville gjerne slenge med på søndagstur i urskogen.  Så kjekt !

2 minutter lynpakking og hele turfølget var i bevegelse.

Turen går gjennom relativt vått terreng, og vi satt i bilen og håpet på at kanskje de siste dagers nattefrost hadde gjort sitt til at vi kunne unngå de største myrpyttene. Nattefrosten hadde forsåvidt satt seg så smått i bakken, men ikke mer enn at vi gikk gjennom flere steder og at alt av steiner og røtter var såpeglatte.

Forrige gang jeg var her så rant elven som knytter sammen vannet og sjøen rolig gjennom urskogen. Denne gangen så var det kraftige vannmasser som banet seg vei gjennom terrenget.
elv 1
Stien innover følger elven, men på et høydedrag, før den igjen vender nedover mot det rolige partiet hvor vi kan skimte vannet som forvandles til elv.
elv 3

Det er akkurat her, vi kommer frem til det fantastiske stedet.

gapahuk 5

Noen har bygget opp en gapahuk, hengt opp en kaffelars,

og hugget litt ved til neste gjest. Ja, rett og slett alle disse gode tingene som en leirplass kan ha ved seg.

Det var tid for å fyre bål. Jeg hentet frem pakkposen med fyrtøy, hugget opp en kubbe hjemmefra til småkubber slik at vi senere kunne fyre med våtere ved fra skogen.

vedhugst

Gutta sprang i vei for å hente mer ved – alle vil være med å fyre bål 🙂 Det ble også underveis på turen gjennomført en leksjon fra vår turglade nabo om den noble kunsten å finne tørr ved i våte skoger. Blant annet så fant vi fin tyrived inne i en råtten gammel furustubbe.

tyrived

Tyrived er noe å lete etter når du er på jakt etter god-ved. Tyri er furuved som er spekket med harpiks. Du finner den oftest innerst i kjernen av treet.

Alle de som ville fikk svinge øksen

turøks

og alle tok del i bålfyringen.

bålvakt

Huskeregler for både øks og bål ble gjennomgått. Husk alltid å ha nok av luft, ved og varme.

Det ble litt røyk underveis, da halvfrossen ved ble lagt på toppen, men bålet tok seg fint inn igjen

røyk

Steking av pizzarester ble som vanlig en slager,
bålpizza

selvom vi la inn noen aksjer for sangstemmen denne gangen også..

bålpizza 3

Til dessert ble det kvikk lunsj og varme kanelsnurrer.
kanelsnurrer

Etter litt lek i skogen så var timene forsvunnet i finværet og det var på tide å vende hjemover mot middagsselskap og kveldsvakt. Vi ryddet leirplassen for spor, slukket bålet og vinket farvel til denne perlen av en plass. Jeg tenkte i mitt stille sinn… Until then.

gapahuk 2

Ungene har de siste dagene hatt et prosjekt med bygging av en hytte i hagen til vår turglade nabo. Materialene består av gamle juletrær som blir tranformert om til reisverk og kledning. Et bra prosjekt. Da de på hjemturen gikk forbi et høyst levende eksemplar av arten, så kunne de ikke dy seg. Den måtte bli med hjem. og slik ble det..

juletre

Vi la den på taket, sammen med to pulkdrag som aldri kom ned etter forrige tur og kjørte hjemover.
juletre 2

Det var mange rare blikk og hender som pekte der vi kjørte med nyhugget juletre på taket i midten av januar 🙂

Hva har vi lært i dag ? Søndagsturen  blir bedre med bål !

Takk for turen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: