Tittelsnes fort, litt skummelt – mest gøy

Bunkerser og gamle fort er spennende, litt skummelt, men også forrykende morro. Det er alltid gøy å springe rundt, utforske, tenke på og snakke om hvordan det kanskje engang var og utfordre seg selv inne i den mørke betongen. Men – bunkerser er normalt sett også skitne, fuktige og fulle av skrot. Områdene er ofte gjengrodd og ikke alltid like interessante som turmål eller matpakkested. Tittelsnes fort er et unntak. Det var spennende og morro, slik vi forventet – men også rent og ryddig. Selv inne i bunkersene.
 bunkers 6
Noen har gjort en kjempejobb med å rydde bunkerser, løpegraver og områdene rundt.
Bygningsmassen er svært godt vedlikeholdt og det var kort sagt ikke bare en skrekkblandet fryd inne i den mørke betongen, men også en fryd for øye der vi vandret rundt utenfor… riktignok korrigert for at vi ikke var på julemarket i hovedgaten på Røros, men på et nedlagt kystfort.
tittelsnes fort
Tittelsnes fort ligger ikke overraskende på Tittelsnes. Du kjører E39 nordover i retning Stord. Like før Bømlafjordtunnelen så tar du av i retning Tittelsnes. Du kjører denne veien nesten helt til sjøen. På vei innover kjører man forbi flere andre turmål, blant annet Sveio kommune sin høyeste topp Trollvassnipen. Like før du kommer ned til sjøkanten så tar du til venstre inn festningsvegen. Etter noen hundre meter så ser du festningsområdet, hvor det er parkering inne på området. Fortet har nok i sin tid hatt en strategisk plassering for å sikre seilingsleden fra Bergen til Haugesund.
Vi parkerte bilen, pakket en liten sekk og tok på hodelyktene. Det var jo bunkerser og fort som skulle utforsket tross alt.

tittelsnes fort

Området er fullt av løpegraver,

løpegang 11

bunkerser,
bunkers 7
skytestillinger og ulike bygninger. Noe er gammelt, mens andre ting tydelig mer oppdatert.
Løpegravene skaper noe som kan minne om en labyrint
løpeganger
som er perfekt for å springe rundt i, gjemme seg og ikke minst skremme foreldre eller søsken.
løpegang med løpere
Litt skummelt var det på vei inn i mørket..
bunkers 1
..eller når man plutselig stod der inne i lyset fra hodelykten.
bunkers 2
Utsikten var periodevis flott, men det var nok noe mindre skog rundt denne skytestillingen da fortet ble bygget.
kanonstilling
Stormen Nina hadde tatt godt tak her ute på spissen av Sveio og det var veltede trær flere steder i området,  også over enkelte av løpegravene.
kryping
Neste gang tar vi kanskje turen helt ut på neset til Røysanes, men denne gang gikk turen hjemover og underveis møtte vi på disse to her..
hjort
Alltid kjekt å ha “nærkontakt” med noen av de større dyrene i skogen.
Tittelsnes fort var et spennende sted for små og store og absolutt verdt turen for å springe i løpegravene, kjenne på frykten for mørke bunkerser, snakke om en annen tid og kanskje skremme en bror, mor eller far. Ta med hodelykt og nistepakke og ta turen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: