Utebursdag

Som foreldre så er det noen dager man grugleder seg til. 8 års guttebursdag kan for mange fort havne i denne kategorien. Vi har alltid tenkt at en bursdag er en god anledning til å bli bedre kjent med ungene som omgir våre barn, både som enkeltpersoner men også gruppedynamikken de i mellom. 7 åringen som skulle bli 8 hadde et klart og tydelig ønske om å feire bursdagen i friluft. Dersom han hadde fått velge, så hadde han antagelig ønsket å feire familieselskap og forsåvidt alt annet av tenkelige sammenkomster også utendørs, men nå var det barnebursdag som var på blokken. Vi voksne var ikke vanskelige å be. Noen vil kanskje tenkte på det som styr, men egentlig så er det vel så enkelt som hjemmefeiring. Ute i friluft har du etter alle solemerker bedre plass enn hjemme i stuen, litt ketchup på liggeunderlaget har aldri skadet noen og et titalls UTEstemmer som snakker om kapp i et par timer passer tross alt best ute. De fleste steder så finnes det et egnet sted for slike tilstelninger, enten gjennom lokalt friluftsråd, eller andre områder tilrettelagt for bålfyring og kanskje en lavvo/gapahuk løsning som kan gi ly for været.
pølser på bål
Utebursdag skulle det bli og vi jobbet frem en liste med alternative aktiviteter som ble diskutert med bursdagsbarnet. Etter litt frem og tilbake landet vi på følgende alternative aktiviteter som etterpå skulle sorteres og plasseres inn på søndagens kjøreplan. Vi skulle ha med natursti, bålfyring, ertepistolskyting, popcorn og pølser på bål, spikking og adjektivhistorie rundt bålet… og så hadde vi “spikre raskest fire spiker ned i en stubbe» konkurransen på lur i sekken. Det finnes utrolig mange gode forslag til aktiviteter ute på det store internettet, nederst i denne saken lister vi opp noen av de alternative aktivitetene vi har kommet over, men av ulike grunner ikke brukte denne gang.
Vi pakket bilen med Kvikk lunsj, pølser, brettekopper, popcorn, tau, kniv, naturstiposter og mere til.
brettekopper
Et par ting som kan være fine å ha med i sekken men som det er fort gjort å glemme i bursdagskaoset kan være; håndsprit, en bossekk, dopapir og et plaster og to.
Vi startet med å samle troppene og fyre pølser og popcorn på bålet.
popcorn på bål
Vi bruker innholdet i micropop direkte i vår bålpopcornpanne, som ble servert i brettekopper..
utebursdag popcorn
..som det ble skrevet navnet på og som de fikk med seg hjem etter endt selskap.
utebursdag brettekopp
Vi satt rundt bålet og gomlet pølser og popcorn og innimellom munnfullene så ble alle etter tur utfordret på morsomme adjektiver til en adjektivhistorie som skulle leses rundt bålet senere på kvelden.
Kreative adjektiver og en viss språklig, til tider nærmest Babelsk forvirring gikk etterhvert over til fri lek i skogen. De kunne sikkert holdt på med dette mye lenger, men vi samlet gjengen og kjørte igang naturstien.
utebursdag natursti
Det finnes ulike typer opplegg for natursti og spørsmål rundt omkring på nettet. Vi falt ned på alternativet fra Wild-X, som vi knyttet opp på trærne i nærheten.
utebursdag natursti 1
Naturstien var egentlig beregnet på ungdomstrinnet, men vi luket bort et par spørsmål og fikk den til å passe nogenlunde til deltagerene..
En absolutt fordel er å ha svaralternativer til spørsmålene, slik at naturstien kan få en viss karakter av gjettekonkurranse fremfor spørrekonkurranse, samt at det er et svarark hvor man enkelt krysser av i ruten for svaralternativet.
utebursdag natursti 2
Naturstien ble overraskende godt mottatt av 2 klassingene og vakte jubel og begeistring. Etter at alle tre lagene hadde fullført runden, samlet vi igjen troppene i lavvuen og leste opp adjektivhistorien.
utebursdag adjektivhistorie
Hvis naturstien ble godt mottatt, så vakte adjektivhistorien tilnærmet hysteriske tilstander. Etter 4-5 nærmest bedende henvendelser fra ulikt hold så ble det bestemt at den skulle oversendes klassens lærer – snarest.
Det var tid for festens høydepunkt – kaken !
utebursdag kake
Mens ungene hadde munnen full av kake og et øyeblikks glimt av fokus, så ble det lest opp resultatene fra naturstien, hvor selveste jubilantens lag gikk av med seieren.
utebursdag natursti sensor
Etter kaken var det tid for ulike «stasjoner» Det ble spikket marshmallowsspyd og praktisert på tenning av bål
utebursdag båltenning
Det ble skutt med ertepistoler..
utebursdag ertepistol 3
..som lages enkelt med en dorullkjerne, en avklipt ballong og gule erter som ammunisjon.
ertepistoler
Far i huset ble nesten litt nostalgisk av å se boksen med gule erter, ettersom jeg ikke har hatt noe med disse å gjøre siden en eller annen gang på slutten av 80-tallet – Indiana Jones og blåserørets storhetstid. Ertepistolene vakte jubel, selvom hermetikkboksene vi hadde hengt opp i et tre som blink viste seg krevende å treffe.
ertepistol blink
Gutta fikk nøye utdelt sin tilmålte mengde ammunisjon.
utebursdag ertepistol
Hvis ungene får fri tilgang til så kan det i kampens hete lett føre til overivrige avtrekk mot høyst usikker bakgrunn.
utebursdag ertepistol 1
Etter tydelige instrukser om hvordan man ter seg på “skytebanen” så var det klart for å skyte erter.
utebursdag ertepistol 4
En av gjestene lurte på om vi ikke væææær så snill kunne lage pil og bue. “Selvsagt.. en kjempeidé!” var svaret. Vi hadde jo både tau og kniv og en skog full av pinner. Alltid ekstra morro når ungene kommer med egne forslag.
utebursdag pil og bue
Plutselig var en hel gjeng på jakt etter passende bøyelige emner til å lage bue av. Pilene var også perfekte som verktøy for å svi litt marshmallows over glørne.
utebursdag pil og bue marshmallows
Timene fløy og selskapet gikk mot slutten. Vi samlet atter en gang troppene inne i lavvuen og delte ut diplom for vel blåst natursti..
utebursdag diplom
..samt obligatorisk godtepose.
utebursdag brettekopp med navn
Ungene var glade, jubilanten storfornøyd og foreldrene egentlig ganske glade for at man bare fyller år en gang i året… Samtidig som vi ble sittende og prate om at det gikk overraskende enkelt og greit. Samt at det føles godt å ha gjort noe annet, både for de som har gjort liknende ting mange ganger før, men også for de som vasket hendene i en bekk eller grillet marshmallows på bål første gang denne søndagen.
Avslutningsvis noen generelle  betraktninger vi gjorde oss.
# Alt tar tid – ikke planlegg det ihjel, det skal også være tid for å hygge seg.
# Bruk kø/rekke prinsippet – dette er de alle vant med fra barnehage og skole og det virker alltid.
# Ha kontroll på antallet barn, tell ofte.
# Ta gjerne med en venn, onkel, forelder fra klassen eller annen voksenperson, slik at voksentettheten er økt noe i forhold til en vanlig hjemmebursdag. Dette har selvsagt også litt med hvilken type aktiviteter som er valgt. (luftgevær krever en annen type beredskap enn vannballonger)
# Ha gjerne med litt ekstra varme/vanntette klær. Skriv i invitasjonen at de må kle seg etter været. Det kan allikevel variere hvordan de er kledd når de møter opp og kalde/våte unger legger alltid en demper på stemningen.
# Diplom eller medaljer skjerper alltid stemningen
 bål
Dette var det vi gjorde men som nevnt så finnes det veldig mange andre bra tips som vi kom over på vår vei. Både Villglede, utetid og flere andre blogger og nettsteder har mange gode tips om utebursdag. Under finner dere noen av tipsene vi har tenkt på/ kommet over på ulike steder, som vi ikke brukte i denne omgang:
# Stafett med appelsin under haken.

# Kaste på blink – samle pinner/kongler/småstein og kaste på blink, boks eller inn i en ring

# Finne to og to like ting. (Kongler, blomster, blader, skjell…) Legg det ene settet med ting inn i et rutenett risset i underlaget.  Lag et tilsvarende tomt rutenett. La barna se det opprinnelige før du legger noe over og de skal gjenskape tilsvarende, som Lotto spillet.
 # Bygge høyest mulig tårn (eller til en fastsatt høyde) av ting de finner rundt seg i naturen.
# Finne ting med bestemte egenskaper (farger, form, har samme forbokstav som bursdagsbarnet)
# Finne konkrete ting (forskjellige blader, ulike bær, skjell el.l.)
# Føre noen gjennom en løype hvor den som går har bind for øynene, mens laget hans forklarer han hva/hvordan han skal gjøre.
# Hinder løype. Her finnes det alt fra naturlige hinder til konstruerte hinder av både fysisk og «mental» karakter, f.eks.
 • binde fast vannrette stokker/planker mellom to trær for å klatre over eller opp.
 • løpe slalom mellom stokker satt i bakken
 • Klatre opp et tau til et fast merke på tauet.
 • hoppe fra stein til stein eller stubbe til stubbe
 • telle antall av noe på avstand
 • finne noe som ikke hører hjemme
 • piratkart som skal memoreres eks.v. 2 steg nord, 8 steg vest osv. la de bruke kompass.
 • Utvid piratkartvarianten over, med å lede frem til en nedgravd kiste med godteposene.
 • fortelle noe over blikkboks telefon
 • memorere noe fra start til slutt, som må sies korrekt før man kan gå videre.
 • ulike typer gåter
 • “nøtter” med streker/fyrstikker el.l. som må løses.
 Lykke til med festen !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: