Telttur med barn – noen triks opp i ermet

Jeg husker min første og antagelig eneste natt i telt med familien i barndommen. Teltet var blått og orange, stengene var av tungt kvalitetsstål og takhøyden upåklagelig. Mine foreldre tenkte antagelig at det var en god ide, og trodde på det helt til det bøttet ned med regn, saltaket fikk seg noen alvorlige kontruksjonssvikt og vannet kom dryppende inn. Hadde jeg spedd på med luftmadrasser som sprang lekk så hadde bildet vært komplett. Poenget er hverken regn eller konstruksjonssvikt, men det faktum at jeg husker turen enda, aller best husker jeg morgenen da vi åpnet teltdøren og den duse danske morgensolen kom sivende nærmest døsig inn. Det var min barndoms telttur – etter denne har det blitt mange. Hundrevis.
Denne saken ble opprinnelig skrevet og publisert i Haugesund Turistforening sitt medlemsblad, men jeg tenkte den i disse sommertider kunne være relevant for flere.

ET FAMILIEROM MED UTSIKT TAKK

Jeg synes det er en fantastisk følelse å sovne tett inntil hverandre og våkne opp i en soveposehaug før vi trekker opp glidelåsen, åpner teltdøren og konstaterer at utsikten fra familierommet kan måle seg med all verdens hoteller. En ny dag med felles opplevelser, muligheter og eventyr kan begynne.
exped pegasus 1
Telttur med barn er en flott måte å oppleve ting sammen på. Alle vanlige forstyrrelser er ryddet av veien og man er sammen og tilstede – helt på ekte ! Noen tenker kanskje at det å dra på telttur med småfolk krever masse utstyr, kunnskap, pågangsmot og tålmodighet. Nja.. Litt tålmodighet må du som voksen kanskje by på, men utover det så trenger det ikke være så vanskelig. Sålenge du tar barna på alvor da… Jeg tenkte å by på noen av våre erfaringer med teltliv og barn. Ingen fasit, kun våre erfaringer fra et hundretalls teltnetter året rundt med barn fra 6 mnd. til 10 år. Merk at dette er store temaer som her kun blir berørt i overflaten.

SIKRE SUKSESS

Alle ekspedisjoner drar på en testtur for å sjekke at utstyret fungerer, teste samholdet i laget og legge en plan for hvordan man i fellesskap skal nå målet. Det kan være lurt for oss andre også. Poenget er ikke en egen testtur, men å begynne i “ufarlige” omgivelser.
tentsile landrover
Begynn et sted hvor du kan ha bilen i nærheten. Begynn i byheiene, eller i skogen bak huset for den saks skyld. Poenget er å ikke være for ambisiøs – din jobb som voksen er å sikre suksess. Vil du dra på langtur å fryse, gjør det.. for all del, men ikke la det være barnas første møte med teltlivet og utesovingens gleder. Tenk EXIT og plan B, bruk tid i planleggingen på å sikre suksess og mestring. Dette er spesielt viktig på de første turene. kortversjonen er altså: start i det små og skap spennende opplevelser og følelse av mestring, samvær og positive erfaringer.
Ha et forhold til værmelding, både før, under og etter avreise. Dette vil påvirke alt fra utstyrs og klesvalg til sikkerhet og underholdningsalternativer i sekken.

TELTET

Kjøp av ditt første telt kan fortone seg som den rene vitenskapen. Internettet er som vanlig fullt av sterke meninger og gode tilbud. Normalt vil jeg si til de som skal kjøpe sitt første telt, styr unna spesialiserte vintertelt, gå for et tre sesongstelt og kjøp så lett som du tar deg råd til. Du skal sansynligvis ikke på vintertelttur med det første, fokuser derfor heller på plass, vekt og pris, fremfor ekstra kraftige materialer og spesialdesign for krevende vintereskpedisjoner. Du kan også kjøpe brukt, eller kanskje enda bedre låne av familie og venner de første gangene.
helsport finnmark
Telt kan variere mye i vekt og vil uansett utgjøre en stor andel av sekkens totalvekt. Du sparer med andre ord relativt mye vekt på et lettere telt enn på å knekke tannkoster og dyre titanpanner. Vår erfaring er at et 3 personers telt vil kunne fungere greit for to voksne og to små barn. I verste fall så kan en voksen ligge i forteltet. Hvis du ikke har planer om de lengste utfluktene kan også en Lavvo, el.l. fungere godt. Kuppeltelt gir ofte god takhøyde, men kan være litt vanskeligere å slå opp samt ha  begrensninger i plassen i forteltet. Tunelltelt gir normalt redusert takhøyde, men er enkle å slå opp og har ofte gode fortelt til alt fra koking til kortspill.

SEKKEN

En ting er når du har bilen i næheten, men kanskje, og forhåpentligvis så innebærer neste tur litt større avstand og da kan mange bli skremt av at det for en vanlig familie fort er fire soveposer, fire liggeunderlag, ullundertøy, kokekar, primus og det som verre er – og ikke minst at alt dette skal stortsett få plass på to voksne rygger. Tenk derfor både vekt og volum når du pakker. Alt etter hvor gamle barna er så la dem gjerne bære eget liggeunderlag, varm genser og evt. sovepose (alt etter alder, vekt på sekken og erfaring). Tenk nøye gjennom hva du virkelig trenger av annet utstyr.
Antagelig trenger du ikke hele kjelesettet til primusen, hele ketchupflasken eller max-value glasset med pulverkaffe.
Bruk zip-lockposer, små plastikkbokser og annet formålstjenelig, vi har både takeaway beger og vitaminbjørnbokser i sving i feltkjøkkenet. Merk også at lav vekt ikke trenger å bety pulverkaffe og frysetørret mat til alle måltider. Gjør matlaging til noe motiverende og gøy underveis og et felles ansvar, men du trenger ikke lage full fest til alle måltider – det blir tungt. Et raskt søk på internett gir deg mange gode forslag til pakkelister. Uansett lister, husk dopapir og tørt skift til ungene.
ketchup og sennep
En ting er at du har fulgt pakkelisten som du møysommelig laget til punkt og prikke – men hvor i sekken har du lagt det. Jo mer kritisk utstyret er – jo mer kontroll bør du ha. Hvor kritisk utstyret er vil variere ut i fra årstid, vær og alder på barn etc. Noen ganger er det rene bleier du må vite hvor du har, andre ganger er det tørre ullvotter. Poenget er uansett: legg en plan for sekken din, bruk plastposer eller pakksekker og ha et forhold til hva du har hvor og hvorfor.
fjellreven kajka 2
Har du plass i sekken og ser at du kan tåle litt ekstra vekt så er det alltid gøy å snike inn en liten overraskelse. Det kan være alt fra en bok/blad, godis, hjemmebakst, marshmallows til bålet/primusen eller som da vi lurte med en luftmadrass på fjelltur 1200 moh..
telt 1

LEIREN

Forsøk å finne leirplasser hvor det er noe spennende å gjøre. Se etter et vann/bekk å fiske/leke/bade i, fine trær å klatre i, steiner å klatre på eller en seter/steinbu/kulturlandskap å utforske. Studer kartet i forkant og ha en tanke for leirplassen, på første tur gjerne også i kombinasjon med at du har vært der før eller at noen du kjenner har vært der, ref. første punkt om å sikre suksess.
Turen er ikke alltid det viktigste for barn på sine første teltturer – det de har gledet seg til er livet i leiren, livet i teltet, livet ute sammen med foreldrene sine. Forsøk å lage leiren så hyggelig som mulig, det være seg rundt bålplassen, der du lager mat, eller andre steder hvor man skal oppholde seg.
leirplass_suldal
Ta gjerne med noen superlette hengekøyer. De er fine å slumre i, mens man leser en bok alene eller sammen, samt at de fungerer utmerket som sofa hvor man sitter bedre enn på en trestubbe. (disse veier nesten ingenting, tar lite plass og kan kjøpes rimelig)
hengekøye

SOVEPOSE OG LIGGEUNDERLAG

Dette er så abolutt et eget kapittel. Men som en kortversjon, på sommerstid; bruk det dere har og suppler soveposene med å sove i ullundertøy og tynn lue, legg evt over en av de voksne sin dunjakke (så lenge den er tørr). Skal du kjøpe noe nytt så ville jeg heller vurdert å kjøpe et nytt liggeunderlag og to enn nye soveposer til hele gjengen. Mye av varmetapet kan reguleres med et ok liggeunderlag. Dette er definitivt et eget kapittel, men vår erfaring er at barn sover utmerket på skumunderlag av litt tykkelse (disse er også fine å ha rundt bålet eller på en steinete strand) mens man for de voksne kanskje vil vurdere et oppblåsbart liggeunderlag som bedrer sovekomforten betydelig.

GENERELT

Involver barna !
– I planlegging, pakking og ulike alternativer for valg av leirplass. Dette kan også “forplikte” litt underveis.
– I etableringen av leiren. La de være med å sette opp teltet, spikke pølsepinner eller teltplugger, bygge en bålgruve eller sørge for at det er en fisk til stekepannen.
– I navigasjonen underveis. La de følge med på kartet, snakk sammen, gjett på høydekoter eller hvor langt dere har gått.
– I de ulike vurderingene dere gjør. Hvorfor valgte vi dette veivalget, hvilke sikkerhetsvurderinger eller annet ligger bak at vi stoppet nå eller gjorde slik. Dette skaper lagfølelse og læring når barna en gang skal ut på sin første tur alene eller en gang skal ta med egne barn ut på tur.
– I livet i leiren. Alt fra matlaging til underholdning i teltet. Vi har ofte vitsebok eller et lite quiz på lur til regntunge dager eller når vi samles rundt kveldsmaten.
Ikke bruk turen på å sitte foran mobilen. Både unger og voksne vil være på tur med deg – ikke mobilen din.  På samme måte som du involverer barna i turplanlegging og gjennomføring, bør du også involvere de i hva som eventuelt skal deles i sosiale medier.
Til slutt så kan det også være greit å ha en tanke for hva som skjer når du tidlig på morgenen hører regnet tromme lystig på duken og .. jeg MÅ tisse, fra nabosoveposen… hvor var det du hadde lagt regnjakkene og fjellskoene nå igjen… ?
God Tur !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: