12 måneder – 12 turer. Tur 9/12

Tur12 guttegjengen var kommet inn i en god tralt. Boden måtte ikke lenger endevendes, eller C-momenter utføres på kryploftet på jakt etter sovepose og liggeunderlag. De lå etterhvert like langt fremme i hjemmet som neste måneds tur lå i bevisstheten.
Mandagens augustsoving, var blitt til lørdagens septemberovernatting. 5 september var ikke noen tilfeldig valgt dato. Den store utesovedagen, den store #nattinaturen natten. Hele Norge ble oppfordret til å sove ute, vi skulle bli mange, friluftsnorge gikk for rekord. Tur12 skulle da jammen bidra – ta en for laget liksom. I flere måneder har mange av barna i Tur12 gjengen sittet forsmådd igjen med kveldsmat i munnvikene og sett at far har forsvunnet ut dørene for å sove ute. Til frokost morgenen etterpå var far tilbake med fortellinger om fantastisk utsikt, stjernehimmel, lyden av kattugler eller solnedgang som kunne ta pusten fra noen og hver – alt ispedd en fremtredende lukt av bål. Vi i Tur12 har lenge snakket om at det kunne være hyggelig å ta med hele gjengen. Sånn ble det, vi skulle slå et slag for utesoving, vi skulle hygge oss – vi skulle sove ute sammen hele gjengen.
 lavvo 1
Denne gang var vi tilbake ved leirplassen for vår tur7/12, Sandbekken i Tysvær. Som nevnt mange ganger før – et svært egnet sted for å komme seg ut i naturen, samtidig som at bil, gapahuk, bålplass og grill er lett tilgjengelig.
Fjellgeita var allerede ankommet da vi kom trillende inn på parkeringen. Vi hadde lånt med oss en 6 år gammel niese for anledningen og stemningen i baksetet stod helt opp til Ally kanoen som var pakket på taket.
Utover denne strålende ettermiddagen stoppet foruten fjellgeita og jeg, både den beleste buldreren, den syklende grafiske designeren, og ikke minst en felles god gammel venn på parkeringsplassen. En venn som har befunnet seg i alle mulige kroker av verdenskartet samtlige av de gangene vi andre har sovet ute. La oss kalle han det reisende arbeidsjernet. Totalt stilte vi 10 voksne, 11 unger og boxeren Samson. Teltene spredte seg etterhvert utover gressletten som omkranser gapahuken.
teltleir 2
Grillen ble fyrt og mat mekket.
burger
Et av mange høydepunkt var bålpopcorn, som etterhvert fikk mange små bein å gå på.
popcorn på bål
Om du er på sommerferie til varmere strøk eller på telttur rett bak huset så gjelder samme regel. Så lenge ungene har det bra, så har foreldrene det bra. Så lenge ungene koser seg, så koser foreldrene seg. Så enkelt er det.. og ungene de så ut til å storkose seg !
teltleir
Noen hadde kjent hverandre hele livet, andre var nye bekjentskaper denne flotte septemberkvelden. Nye eller gamle, store eller små gjorde ingenting. Tonen og leken ble funnet – resten er minner de kanskje vil huske for veldig mange år fremover.
store og små
Stemningen var høy og solen lav, da det ble organisert samling rundt lørdagsgodteriet på bryggekanten.
sandbekken
På et tidspunkt tok også denne kvelden slutt og det var tid for tannpuss og kveldsstell.
tannpuss
De minste fant roen i teltene og de eldste så ut til å nyte fraværet av både foreldre og småsøsken en liten stund.
sandbekken 2
Foreldrene kokte en ny runde bålkaffe..
bålkaffe
… og fant roen, praten og stemningen rundt bålplassen i gapahuken.
bålkos 2
Fra ulikt hold ble det disket opp med oster og skinker, oliven og ett glass vin til de som ønsket. Finfint ! Bålet brant og samtalen fløt. Den beleste buldreren stilte med dagens overraskelse i sekken da han delte ut stjerneras til gjengen.
stjerneras 2
Ungene skulle bare visst hva vi holdt på med der de sov søtt under duken 🙂
Stjerneraset slukket og stjernehimmelen over oss ble tent med tilnærmet full styrke denne høstkvelden.
stjernehimmel 1
Jeg simpelthen bare elsker disse klare fine høstkveldene som vi har i vente.
Fjellgeita og undertegnede ble stående under stjernehimmelen og snakke om at jammen har vi vært heldige sålangt i prosjektet. Mye godvær, flotte opplevelser og gode minner.
lavvo stjernehimmel
Morgenen kom, jeg slo opp telttdøren og registrerte at det allerede var liv i leiren. Ungene i følget spente fra ett knapt år til 12 år, så det var et varierende sovemønster i leiren.
teltmorgen
Vi krøp ut av posen og startet dagen. Turbo og frøken kanin ble liggende å slumre litt ekstra denne morgenen…
kaos i teltet
…mens vi andre kokte kaffe og ordnet egg, bacon, wraps, smoothie og polarbrød – hver sin smak og lyst. Det mest kreative var nok egg stekt i vaffeljern på bål, servert i … eeh.. vaffel !
frokost
Det smaksmessige høydepunktet var definitivt da det ble disket opp med mer konvensjonelle nystekte vafler med brunost og hjemmelaget syltetøy. Nam !
turvaffel
Søndagen ble finfin og det var ingen grunn til å haste avgårde. Gårsdagens vind hadde løyet, noen badet..
bading
og undertegnede la kanoen på vannet og padlet småturer med ungene
ally kano
De to eldste ble satt av på en halvøy for å utforske området, hvorpå jeg fikk streng beskjed om å ikke returnere på minst en time. Vi ble enige om et kompromiss med retur, en kopp kaffe og at jeg skulle blåse i fløyten på redningsvesten når jeg nærmet meg igjen.
En gammel bålgryte ble etablert som provisorisk blink og ertepistolene fra 8 åringens utebursdag kom frem fra sekken.
ertepistol
Etterhvert kom også pil og bue og et Boule sett frem fra et bagasjerom i umiddelbar nærhet.
boule 2
Det er rart hva 5 biler kan romme av moro for små og store nå om dagen.
Vi pakket sammen telt, soveposer og liggeunderlag for denne gang….
fjellreven keb
….sa hadet bra, takk for denne gang, fint initiativ – vi burde gjøre det igjen en annen gang. Fjellgeita og undertegnede stod parkert innerst og var sist avgårde. Solen skinte fra tilnærmet skyfri septemberhimmel og jeg fikk en snikende, men tydelig fornemmelse av at vi kanskje allerede hadde skapt en tradisjon…
Vi trillet avgårde og fra baksetet kom det spørsmål av typen – Hvor er det de bor ? Hvorfor har vi ikke møtt de før ? minstemann i reisefølget meldte lystig og oppstemt – ja nærmest syngende at .. jeg har fått to nye bestevenner!
Takk for turen !
… – vi sees kanskje snart med et liggeunderlag under armen og et telt i bagasjerommet 🙂

2 Comments on “12 måneder – 12 turer. Tur 9/12

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: