Årets lengste telttur

Det har etterhvert blitt en tradisjon.De siste årene har vi dratt på det vi har kalt telttur uten mål men med masse, masse mening.  Konseptet er enkelt og antagelig selvforklarende. I all hovedsak går det ut på at vi reiser på flere dagers telttur uten at vi har noen plan for annet enn å bevege oss i en bestemt retning for å utforske nytt terreng. Vi blir enige underveis om veivalg og leirplasser – det er ikke bare de voksne som skal bestemme på tur. I år var planen den samme, vi hadde pekt oss ut en viss retning og uttalt et felles ønske om å se det store vannet på kartet. Songavatnet som vi krysset med hundeslede i vinter. Det er både mange kilometer og høydemeter dit, så tiden vil vise hvor vi ender opp. Det er uansett ikke poenget. Poenget er ganske enkelt å være på tur, være på telttur, være sammen.
Pakkingen begynte kvelden før. Lister ble skrevet og lister ble fulgt.
pakkeliste 1
Vi har fått endel spørsmål om pakkelister, så her kommer det en egen sak. Det vi ihvertfall kan si er at vi er storfan av det å bruke småbokser og ziplock poser.
telttur ziplock
På denne måten så holder man oversikten og kan lett sortere mat og annet utstyr, slik at man enkelt kan finne det frem ved behov. Ziplock posene kan være sortert etter alt fra tannpuss, toalettbesøk, kaffekoking, havregrøt med tilbehør etc. De ulike posene ble så lagt i hver sin pakksekk med eks.v. lunch / toalettsaker etc. dette gjør at ulike saker og ting blir «vanntette», «sølesikre» og at det blir lett å finne frem til stedet hvor alt du trenger for den enkelte oppgave befinner seg.
Dagen startet med at 8 åringen mekket nødproviant..
nødproviant
..mens de voksne veide inn sekkene.
telttur fjellreven kajka jr
Solen varmet og sekkene tynget, men alle var ivrige etter å komme i vei. Første hinder lå like utenfor stuedøren – turens første og langt fra siste elvekryssing.
telttur vading 1
Vi beveget oss stadig lenger fra stølen og surfet nedover påskeslush-snøen..
telttur snø
.. på vei til dagens første rast.
isbjørn of sweden
Etterhvert så begynte det å bli på tide å se seg om etter turens første leirplass. En liten sjekk av kartet viste at over broen og opp kneika burde det kanskje være muligheter.
telttur bro
Heldigvis stemte kartet og terrenget og i ruinene av en gammel steinbu fant vi oss en egnet leirplass for kvelden. 8 åringen slengte sekken i lyngen, plugget ipoden i ørene og nøt Marius Müller og utsikten.
telttur leir 1 2
Vi hadde pakket to telt denne gangen. Ett lett to manns og et litt tyngre tremanns. Heldigvis hadde vi også pakket rep-kit til teltstenger..
brukket teltstang
Det er ikke alltid like enkelt å slå opp et telt sammen med en Boxer som er festet i tau, men det gikk denne gangen også.
telttur med hund
Teltene kom på plass mens primusen surret og gikk i bakgrunnen. Brokkolisuppe med bacon stod på dagens meny.
telttur middag 2
Ferskvarene ryker først, så lever vi på frysetørret mat senere på turen. Vi hadde en brokkoli liggende på stølen, så alternativet var å la denne ligge og bli gammel til vi kom hjem eller spise suppe første dagen. Vi gikk for suppevarianten.
Ungene ble liggende i tomannsteltet å prate litt etter at vi hadde lest HuckFinn på soveposekanten…
telttur huckfinn
.. og Samson nøt kveldssolen fra Jervehiet sitt.
telttur samson kveldssol
Gutta fordelte seg i hvert sitt telt og månen klatret opp og bar bud om en fin dag i morgen også.
telttur leir 1 måne
10 åringen og jeg deler telt denne første natten. Vi gir nattaklem mens vi lytter til den våryre elva som bruser et sted der nede i juvet. Fornøyde kommenterer vi dagens tur. Snart kommer sovelydene frem fra naboposen, mens jeg blar om en ny side i boken. Jeg er ganske sikker på at jeg skal klare resten av kapittelet før jeg sovner.
DAG 2
Gårsdagens måne hadde helt rett. Vi våknet av solvarm telttduk og lyden av munnspill utenfor.
telttur morgen 1
Naboteltet med 8 åringen, hunden Samson og kona hadde akkurat trukket soveposer, liggeunderlag og munnspill ut i den varme lyngen og slumret i den sløve morgensolen.
telttur morgenstund
Slumringen avtok og vannet kokte. Det var tid for frokost, tid for havregrøt. Vi toppet den med rosiner og granola slik at vi var rustet til å spise dagens store porsjon med høydemeter.

telttur havregrøt 1

Under middagen i går hadde vi sett for oss en løype opp den bratte fjellsiden. Kartet ble konferert, vel vitende om at turen opp ikke kom til å bli nøyaktig slik vi har forestilt oss den – samtidig så finnes det nesten alltid en løsning når man står der med utfordringen foran seg på litt nærmere hold.
Starten ble både bratt og buskete, det som overrasket mest denne gangen var hvor langt opp terrenget fremstod som en tunggått myr. Antagelig så er det store mengder med snøsmelting som har gjort det, hvis ikke så er det ihvertfall den bratteste myra jeg noensinne har gått i. Det ble lagt inn noen høyst nødvendige kjeks og vannpauser oppover.
Vading og elvekryssing har det vært mye av denne sommeren og i dag var intet unntak.
telttur vading 2
Etterhvert gikk det bratt oppover langs elven.
bekk
Jeg og mine 125 liters pølseskinn av en sekk holdt på et tidspunkt på å ta overbalanse og stod i fare for å rulle om kast nedover dersom ikke jeg hadde klart å klore meg fast i en liten vierkvast som tilfeldigvis befant seg på riktig sted til riktig tid.
På toppen, etter noen hundre høydemeter uten annet enn et par kjeks, var det tid for pølsefest. Vel fortjent !
telttur pølsefest
Vi var alle slitne, noen mer enn andre, men vi kviknet gradvis til igjen og etter en drøy times gange innover i høyfjellsterrenget ble vi enige om å slå leir. Vi fant oss en liten grønn hylle like ved elven, inneklemt mellom to snøflak
telttur leirplass 2
Det var ikke det beste underlaget for soving, men vi målte ut to teltplasser som burde gi brukbar hvile for kvelden. Teltene kom på plass med en dørgende trøtt Samson som ikke lot seg affisere av at vi slo opp teltet over labbene hans.
telttur samson
Selvom soveplassen ikke var helt perfekt, så var utsikten fra teltåpningen ganske nær…
telttur teltåpning
Vi utforsket området på hvert vårt vis. 8 åringen kom entusiastisk løpende og ba i samme setning om dorull, håndsprit og en lommelykt. Kona og jeg så på hverandre med et undrende blikk. Ikke verdens mest vanlige kombo kanskje ? Det var heldigvis bare en sammenheng mellom to av tre ønsker. Lommelykten skulle brukes til å utforske noen huler før middag.
telttur kjøkken
Ungene har en turglad onkel med lang fartstid i forsvaret og turens eneste stridsrasjon avstedkom store diskusjoner i fjellheimen. Vi ble enige om et kompromiss som innebar en viss fordeling av hovedrett, proteinbar, styrkedrikk og tyggis-tannpuss.
real turmat 2
Maten smakte fortreffelig etter dagens mange høydemeter. 10 åringen meldte fra sitt liggeunderlag om verdens beste mat og fantastisk musikk, da P1 i ett øyeblikk spilte noe han mente var i nærheten av skikkelig oppdatert musikk.
Vi har med litt techy stuff på en slik tur. Kort fortalt ser det stortsett slik ut: GPS, nødpeilesender, 2 hodelykter og en Sangean turradio. Alt dette drives av vårt eget mobile solcellekraftverk Goal Zero med en batteripakke fra Brunton og en fra Goal Zero.
goal zero
Etter mat var det tid for litt slumring i teltet, lese litt, høre litt på musikk – en kopp kaffe kanskje ?
Etterhvert var vi klar for en liten kveldstur før vi skulle krype i posen. Kveldslyset og utsikten var fantastisk.
telttur kveldstur
Terrenget var vanskelig å navigere i, men kona og 10 åringen tok turen opp på en topp for å få overblikket mens 8 åringen og jeg returnerte til leiren. Belønningen for toppturen var å få se Songavatnet et stykke der fremme. Det var fremdeles mye snø i terrenget og etter vårt skjønn så ligger det an til å bli en slik sommer hvor snøen aldri helt slipper taket.
telttur utsikt 3
Vi spiste kveldsmat i forteltet, mens en trøtt Samson fornøyd okkuperte haugen med soveposer i innerteltet.
4069_ samson
Som natten før så delte vi oss en liten stund før det var leggetid for store og små. Ungene leste Donald i ett telt, med lue, buff og votter på mens de voksne laget istand litt kveldssnacks med einerrøkt viltpølse, noen biter parmesan og litt salte mandler. Finfint etter en varm dag i oppoverbakke.
telttur kveldsmat 1
10 åringen skulle bytte telt denne kvelden og på veien mellom teltene ba jeg han snu seg og se…
telttur måne leir 2
En fantastisk måne hadde lurt seg rundt åskammen i øst. Jeg krøp ned i posen ved siden av 8 åringen. Hodelykten lyste opp sidene i turdagboken hvor jeg noterer dagens begivenheter med tynne ullhansker på. Det ligger an til en kald, klar natt i høyfjellet. Jeg trekker luen ned på ørene, kryper tett inntil 8 åringen og tenker på Nansen og Johansen på 86 grader nord før jeg sovner som en stein.
DAG 3
Vi våknet av at lett regn trommet på duken. Månen tok visst feil denne natten. 8 åringen og jeg nyter utsikten og diskuterer dagens turmål.
telttur utsikt
Før vi la ut på turen så kom han med et forslag om å etablere en basecamp leir og ta gode dagsturer for å utforske nye områder med lettere sekker ut fra denne. Vi var alle enige om at det var en god ide og i tråd med våre teltturdemokratiske prinsipper så ble forslaget tatt til følge.
Det ble en lat morgen med felles slumring i 3mannsteltet før havregrøten. Vi hørte fremdeles lyden av regn på teltduken og hadde derfor ikke noe bråhast med å komme oss ut dørene. Vi innvilget oss sågar en ekstra runde med kaffe og toddy..
4080_ growers cup
..kombinert med lesing,
IMG_4062_
kryssord og kortspill.
4077_ samson
Etterhvert måtte vi ut for å strekke på beina. Været var surt, men vi hadde da klær for både sol og regn i sekken. Turen ble ikke lang, tvert i mot. Nærmeste topp ble besteget og på vei opp inntok vi lunch under en stein med liggeunderlaget som tak. Dårlig vær blir bedre med nugatti og polarbrød – det er ikke noe å lure på. Når man på toppen av det hele får lov til å slurpe i seg siste rest av sukker og nøttesmak rett fra tuben..
4101_ isbjørn of sweden
– ja da kan det bare regne.
Vel hjemme i leiren så benyttet vi en liten stund med opphold til å spenne opp tarp over teltet, slik at det ble litt bedre plass til slumring og ikke minst litt tørrere å komme seg inn og ut.
4105 telttur tarp
8 åringen gjorde forsøk på litt “Kiting” før vi festet den ordentlig.
kiting
Samson og jeg ble liggende utenfor og nyte utsikten dette lille gløttet med oppholdsvær. Selvom Samson var skikkelig snurt fordi han måtte vente utenfor mens våt pels og poter tørket litt.
samson 2
– før han plutselig skjønner at det er håp..
samson 4
.. og vips så er 40kg Boxer nærmest på vei inn gjennom et hull i myggnettingen.
samson 5
Inne i forteltet la 8 åringen seg godt til rette og det så en stund ut som om lykken i livet var dunsoveposen til far og en Donald Pocket.
4127 exped dreamwalker
Før middag samlet vi oss i teltet og diskuterte rutevalg for morgendagen.
4135 telttur kartlesing
Også denne dagen var det Real turmat på menyen. De voksne la oppi ett fedd finhakket hvitløk sammen med vannet og ved servering så vippet vi inn litt finhakket vårløk. NAM !
real turmat
Radioen spilte lystig fra sitt høyst provisoriske veggfeste..
4151 sangean
..og vi hadde det riktig så trivelig der vi slanget oss i hver vår sovepose denne dagen som mer og mer tok form som en slags hviledag. Det ble stelt i stand lørdagsfest med godis i tilmålte mengder, 2 flak pringles chips og en snickersbit til hver.
4122 pringles
Etterhvert ble det kaffekos, påfyll av godteri og lesing fra vitseboken – funker alltid. Du vet kanskje ikke hva romvesenet sa til bensinpumpen ??
– Ta fingeren ut av øret når jeg snakker til deg 🙂
vitsebok
Etter å ha tilbragt store deler av dagen i teltet,  fant vi veien ned i soveposen denne kvelden også. De voksne spilte et slag casino på sengekanten, akkompagnert av regndråper på teltet, noen biter mørk sjokolade og en våt hund som misfornøyd tok til takke med forteltet.
Jeg ligger i teltet og lytter til været. Det er natt nå, regnet høljer ned utenfor. Følelsen kommer snikende slik jeg kjenner den fra vintertur – må jeg tisse litt da ?? kanskje litt ?, har absolutt ikke lyst, men kanskje – vet ikke… Jeg deler telt med 8 åringen og hunden denne kvelden. 3 mannsteltet har blitt døpt leiligheten og 2 mannsteltet uthuset og akkurat nå er det med en viss bekymring vi går natten i møte. Vil teltet holde tett ? Våkner vi opp i våte soveposer og elver i forteltet ? Regnet dundrer ned, hunden snorker og minstemann legger en arm rundt meg i søvne. Jeg glemmer regnet et øyeblikk, kjenner varmen fra soveposene som møtes og en en fars glede over barnet som kryper tett inntil. Jeg tror ikke jeg kan ha det stort bedre. Det siste jeg legger merke til er vaskeseddelen på teltet. Helsport – 7048 Melhus – Norway – Norvege.
helsport 1
Tenker at det var tider det, da telt ble sydd på Melhus og prima fjelltøy sydd i Flø. Mitt første egenkjøpte telt. Teltet fyller snart 20, jeg snart 39. Så mange turer, så mange minner.
Engang drømte jeg om turer som måtte være lange, høye og kalde i dette teltet – nå drømmer jeg om unger i nabosoveposen som legger armen rundt pappaen sin i søvne.
DAG 4
Det har regnet kraftig gjennom natten, sånn skikkelig. Da vi våknet har det sluttet å regne og begynt å sludde. Det er lite vi kan gjøre med det, annet enn lykkelig å konstatere at alle er tørre og at vårt tilårskomne Helsport telt nok en gang har klart brasene. Heia Melhus !
Planen var å ta seg ned 300 høydemeter og etablere en ny leir nede ved vannet under oss. Våre to teltduker er søkkvåte og det frister ikke å pakke de ned igjen for å slå det opp igjen i neste leir uten mulighet eller værutsikter til tørk. Med munnen full av havregrøt begynner en ny plan å demre for oss. Kan vi klare hele turen hjem på en dag. Vi tar en prat om at vi kommer til å bli slitne, kanskje litt sure, hvem vet kanskje både kalde og våte også. Men vi kan klare det dersom alle er innstilt på det. Vi blir enige – vi gir det et realt forsøk. Vi bryter leir etter noen dager her oppe i høyden.
fjellreven
Høydemeterene forsvinner raskt bak oss, steinene er glatte og elvene velfyllte etter nattens kraftige regnskyll.
Vi kommer oss helskinnet ned, været letter og vi tar en kjekspause ved vannet.
pause
Vi er ved godt mot i det vi begir oss inn i en jungel av sauetråkk, busk og kratt.
samson 5
Solen kommer frem og stemningen varierer i takt med stien som er alt fra utmattende våt myr til andre steder tørr lyng. Etter noen timer så ser vi plutselig vår første leirplass og kroppen gir klar beskjed om at det er på tide med lunch. Vi hadde planlagt med mat for en til to dager mer, noe som gjør at vi nå kan fråtse i polarbrød og pålegg – hvilken fest. Mer Nugatti noen ? Ja takk !
lunch
Turen hjem ble naturlig nok lenger enn vi hadde planlagt. Den blir jo ofte det når man skal gå samme distanse på en dag mindre. En spektakulær avtale blir gjort med gutta. Da vi kommer på andre siden av broen skulle de få de to siste porsjonstubene med Nugatti som nødrasjon for de siste bakkene hjem. Slikt hjelper – tro meg !
nugatti
Stiene blir etterhvert velkjente og stølen kommer frem i synsfeltet da 10 åringen utbryter at dette har vært den beste turen ! Han foreslår at det må da være mulig å ta en mnd. fri fra skolen og være på telttur i stedet.
Vel hjemme er det fest på terassen. Far har lokket med hjemmelaget pizza til kvelden og minstemann byr på to dagers nødproviant for å skjerpe apetitten.
nødproviant
Nødprovianten forsvant som dugg for solen sammen med siste rest av Pringles. Ipoden spilte Metallica fra gutterommet mens pizzaen stekte i ovnen.
8 åringen ikledde seg sin fineste stas og brettet bestikket inn i servietter..
amundsen
..reserverte bord..
reservert
..og tok opp bestilling på mat og drikke
bestilling
– i dag var det fest til seters !
Ungene sovnet mette og gode etter å ha fabulert om Huckleberry Finn inspirerte flåteferder. Månen kom på plass over terassen..
moon
..og vi voksne konstaterte at vi kom oss aldri helt til det store Songavatnet, men vi kom der nesten. Noen kom så nær at de kunne se ned på det. Songavatnet eller ei – det var aldri målet. Målet var å være på tur, være på telttur, være sammen.

3 Comments on “Årets lengste telttur

  1. Takk for en finfin turhistorie! Du er riktig nok ung, men her trekker du vel fra litt mye på alderen😉

    • Hei Andreas, Takk for hyggelig tilbakemelding. Som den observante leser du er så har du helt rett – i villfarelsen så har jeg skrytt på meg å være ett år yngre 🙂 Rettelse følger…

  2. Pingback: Pakkeliste for telttur med barn | TUR 365

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: