Femundsmarka – Marka med stor M.

Vi var endelig tilbake i marka. Marka med stor M, ja.. eller F om du vil. FemundsMarka. Et fantastisk stykke villmark opp mot svenskegrensen, et padleeldorado. Kort fortalt, et perfekt utgangspunkt for en guttetur. Turen har etterhvert blitt en stødig tradisjon og man snakker om at 10 års jubileet begynner å nærme seg. Utgangspunktet var i sin tid en gjeng fra Røros og en gjeng fra Stavanger. Etterhvert er vi flere som har fått bli med på moroa. Endelig var dagen her, morgenen kom og avgårde med oss. Det er travle tider om dagen og jeg hadde pakket i hyrten og styrten kvelden før avreise. Jeg var derfor spent på om jeg hadde fått ut alt fra bagen jeg brukte som håndbagasje, den kunne potensielt romme alt fra nødraketter til lommekniver gjemt bort i en eller annen topplokklomme etter forrige tur. Heldigvis gikk det greit med meg, men han i reisefølget som hadde den største hatten, hadde glemt kniven som naturlig nok ble lagt igjen i sikkerhetskontrollen på Sola. På vei mot gaten slås det behørig fast, det skulle kjøpes ny – visst skulle det det – den skulle være både stor og skarp! Det skulle senere vise seg at om den ikke var den største kniven i Femundsmarka så var den ihvertfall blant de skarpeste.
Denne gang er vi fire i følget fra Stavanger. Stemningen er høy over fjellet til Røros. Vi har lovet både reinsdyr i veikanten og burger på scooterbutikken der vi cruiser over fjellet i dette fantastiske landskapet.
landskap 1
Noen timer senere er kroppen er tungt lastet med 200gram hamburger, og vi kjenner villmarken lokke. Reindsdyrene lunter sløvt i veikanten, og vi har holdt hva vi lovet.
reinsdyr
På andre siden av fjellet møter vi Røros gjengen, 7 i tallet. Det er bamseklem og takk for sist – hvordan går det, hyggelig å se deg. Godstemningen sniker seg innpå oss alle. En handletur og så er vi der. Synnervika neste. Porten til villmarken står vidåpen og venter på oss.
landskap
Tradisjonen tro så går vi bananas i dagligvarebutikken på Røros. En gjeng kanopadlere på guttetur med litt over snittet interesse for mat og lokalmat. Da er Røros stedet. Hyllene var fyllt opp av lokale delikatesser, og vi gjorde et solid innhugg. Snart var vognen vår lastet med lokale spesialiteter som speket kalvekjøtt, reinsdyr, okse, pølser, syltetøy, smør, rømme og mye mye mer. Heia Rørosmat !
rørosmat 1
Vi suste innover grusveien i retning Synnervika. Leiebilen var tungt lastet og understyrt fra før av og ble ikke bedre etter våre kulinariske utskeielser i både fast og flytende form. Det er noe med gutteturer, sikkert med jenteturer også for alt hva jeg vet… Min erfaring er at de ofte er en sammenhengende ubrutt rekke av herlig tullball, gode historier og overraskende vendinger. Så også denne gang. Det begynte i sikkerhetskontrollen på Sola, og det fortsatte på vei ut av kanoutleien på Langen Gjestegård http://www.langen-gjestegaard.no/ . Etter å ha betalt for kanoene så svinger vi brått ut på veien igjen og hører plutselig ulyder bakfra. «Merkelig»  hører vi først fra bakesetet… Neimen i H%6$# da…bakluka er jo åpen ! Og ganske riktig. Den automatiserte bakluken hadde ikke klart brasene med å komprimere hverken Røros kjøtt eller Røros rømme og hadde derfor funnet det for godt å ikke gå i lås. Uten å fortelle noen om det selvsagt. Det hele resulterte i at deler av vår dyrebare ølreserve ble liggende spredt utover i veibanen.
 ølbokser
Etterhvert så er hele gjengen samlet i Synnervika. 5 kanoer og en kajakk er ferdig pakket og vi stikker årebladet i vannet for første gang denne helgen. En fantastisk følelse ! Da vi møttes på Røros var det noen som snakket om 10m/sek med vind på Femunden. Hmm.. tenkte vi som hadde vært der før. Femunden er meget stor og særdeles lunefull når det kommer til vind. Røverhistoriene fra fjorårets padletur begynte plutselig å melde seg. Det var kaldt den gangen, det var motvind, det var snø og bakoverpadling. Det var alvor og skikkelig barskt ! Nykommerne i følget tenkte antagelig sitt da småbekymrede rynker viste seg i flere padlepanner.  Ute på vannet derimot så har vi ingenting å frykte denne ettermiddagen, ihvertfall ikke etter de første padletakene ut fra Synnervika.
kano 2
Etter å ha rundet opp mot nordvika tok vinden noe mer tak uten at det på noen måte var spesielt krevende eller kritisk. Men det ble allikevel snakket høyt om maks 20 meter avstand til land, noe som er en svært fornuftig huskeregel i slike sammenhenger og det gjorde også at «kryssinger» ble foretatt med en noe mindre ambisiøs linjeføring enn man kanskje ellers hadde valgt på helt flatt vann. Redningsvest er et must, men man skal aldri glemme at det fort kan være langt å svømme i våte iskalde klær. Veldig langt å svømme i våte iskalde klær…
Underveis i turen ble det tid for instruksjon i eskimorulle i kajakk..
.. og mye prat om en mulig eskimorulle i kano. Vi fylte opp vesten med utstyr, “to feel bright and alert” og padlet rolig videre.
underberger
Området rundt Femunden og Feragen er så langt jeg kjenner det et flott og tilrettelagt område for turgåere og padlere. Det er en rekke koier som står åpne for overnatting og flere nydelige teltplasser med tilrettelagte bålplasser og utlagt ved. Vårt mål denne fredagskvelden var Lorthølbua. Det var flere padlere på vannet og vi hadde hørt snakk om at andre også hadde samme mål for øyet. Ikke noe problem, men hovedregelen i godvær er som jeg har skjønt det.. første mann til mølla, ihvertfall for større grupper. Vi var 11 personer og holdt stø kurs mot Lorthølet.
lorthølbua
Kveldens padling ble avsluttet med turens første tømmerrenne som tok oss direkte inn på vannet utenfor bua.
tømmerrenne 1
Tømmerrennene er fantastisk moro. Se for deg en fornøyelsespark, bare at disse rennene opprinnelig er dimmensjonert for tømmerfløting og ikke besøkende turister. Det er noe som sier meg at Det Norske Veritas ikke gjennomfører sine årlige kontroller eller godkjenninger heller i denne helt naturlige fornøyelseparken. Det er akkurat derfor det er så moro. Ingen har regnet på at dette kommer til å gå helt fint. Ingen har tatt høyde for at alle bare skal bli bittellitt våte før de skal stille seg i kiosken etterpå. Det blir det det blir – du vurdere selv. Vel -Nok om fornøyelsesparker. Vi var gjennom renna, og skled rolig og kontrollert inn til kveldens leirplass. For et sted det var, der den gamle bua lå badet i kveldssol.
lorttjønnbua
Jeg tittet inn..
hytte 1
.. og lot meg som før fascinere av den stillfarne historiefortellingen slike steder har. I storm og stille, sommersol og vinterstorm – generasjon etter generasjon. En gang et tak over hodet for tømmerfløtere og skogsarbeidere http://www.graenslandet.se/no/vannet-ger-liv/toemmerrenna . I dag et perfekt utgangspunkt for opplevelser og minnerike kvelder.
bord 2
Vi rigget oss til. Noen inne i hytta, andre i det som etterhvert tok form som en slags festivalcamp.
festivalcamp morgen
Sjørøverflagget kom på plass mellom trærne – Lorthølet var vårt denne kvelden.
sjørøverflagg
Det var lenge siden vi fra sør hadde spist det som da fortonet seg som en 2kg hamburger så det var på høy tid med fast føde. Bygutta har etterhvert en tradisjon for å dra til litt ekstra på fredagskvelden. Turkokken med den store hatten hadde også i år bestemt menyen. Salmalaks til forrett. Servert på plankebit, toppet med flaksalt og rød pesto.
Som et lite tilbehør ble det lagt på noen løvtynne skiver med speket kalvekjøtt.
Som hovedrett ble det surret reinsdyrfilet, og entrecote, servert med soppsaus og ris.
Aldeles nydelig !
Vi går sammen i grupper og koordinerer innkjøp og mat. Det har vist seg enklest slik ut i fra antall folk, matpreferanser og tilberedning.
Rundt bålet var det alt fra Real turmat til hjemmelaget bacalao denne kvelden.
bacalao
Maten ble fortært og bålet skjøt fart sammen med røverhistoriene.
kaffe 1
Det er rart med det når man sitter sammen rundt bålet slik man har gjort i alle tider. Vi snakker om andre ting – de tingene som aldri går av moten, de tingene som vi alltid og kanskje i alle tider har vendt tilbake til. De tingene som antagelig tømmerfløterne for flere hundre år siden snakket om akkurat her, i månelyset utenfor Lorthølsbua. Det føles godt og det var ikke bare bålet som varmet denne kvelden.
bål 7
Undertegnede var blant de siste i seng. Fredag var blitt til lørdag og natten var i ferd med å bli morgen, da vi med varierende grad av retningssans fant veien til køya denne kvelden. Festivalcampen durte og gikk og det samme gjorde Lorthølbua. Lukten av bål blandet seg med en distinkt snek, alt sammen svøpet i en skjønn dur av snorking. Akkurat slik det skal være – akkurat slik vi liker det. Akkurat slik tømmergutta sikkert også hadde det akkurat her for lenge, lenge siden.
Jeg la meg i soveposen, og tåken la seg over vannet..
tåke 1
Morgenen kom tidlig denne lørdagen, klokken var 1100 allerede klokken 0900, ihverfall i følge den duggfriske brannmannen på hjørnebrisken. Etterhvert så våknet det til liv i Lorthølbuas kriker og kroker. Det er ikke mye man må på en slik tur, men man må ha kaffe. Rutinerte turhender fra Røros pustet liv i ovnen og satte kjelen over varmen.
morgenkaffe
Det blir ikke stort bedre! Ligge i soveposen og supe kokekaffe – som vi sa så mange ganger denne helgen…vi kunne absolutt hatt det værre. Dagen våknet etterhvert og klokken ble 1100 helt på ekte. Første kopp med kaffe var unnagjort og det var på tide med frokost. Rørosbuen hevdet seg definitivt i frokostkampen denne strålende morgenen og servere de lekreste smørbrød på treplank.
frokost
 Bygutta fra sør, valgte cowboy varianten.
bacon frokost 2
Solen strålte og vi slumret rundt bålet. Dagens padling skulle åpne med tømmerrenna som startet rett nedenfor leirplassen. Men før vi kom så langt så var det tid for turens første overraskelse.
tømmerrenne 3
 I tråd med tidligere turer så har man gjerne med seg noe gøy. Ettersom det etter flere år har blitt en tradisjon så har bygutta fra sør sin overraskelse ikke lenger i seg det største overraskelsemomentet, dog et desto større element av fart og moro. Nemlig et knippe flasker musserende vin og jordbær midt ute i skauen.
bobler 3
Glassene ble montert, det ble sjenket i og jordbærene gikk sin gang rundt bålet. Rutinerte restauratørhender fra oljebyen sjenket i mer, man skulle da ikke sitte med halvtomme glass rundt bålet – makan ! Det ble fart i historiene, den ene tok den andre, de ville ingen ende ta. Vi lo. Til å begynne med halvhøyt, etterhvert fullstendig ukontrollert og hemningsløst ! En periode hadde undertegnede alvorlige problemer med luftinntaket. Jeg har ikke ledd så mye på det jeg kan huske. Tårene trillet og latteren gjallet der ute i skogen. For noen folk, for noen liv – for en fantastisk gjeng!
rune 5
En aldeles hysterisk formiddag var til ende, definitivt en formiddag for minnebøkene. En formiddag som gjør at jeg selv i skrivende stund fremdeles trekker godt på smilebåndet her jeg sitter langt unna både bål, bobler og Femundsmark. Et øyeblikk var det overhengende fare for at turen vår skulle ende i lattertårer og Champagnebobler i Lorthølbua. Men disse villmarkens store sønner lot seg ikke stoppe og etterhvert så var kanoene sjøsatt og vi var klare for nye eventyr. Nedstrøms eventyr. Første øvelse – tømmerrenna.
 
Det var et lite sig i vannet, som tok oss nedover i retning av Langtjønn. Etterhvert la vi kanoene inntil hverandre og drev avgårde som en slags “lykkliga flåtan”.
kanoflåte 2
Praten gikk, solen skinte og livet i villmarka var godt. Vi padlet forbi Langtjønnbua og måtte som vanlig slepe kanoene rundt ettersom denne renna er for smal for kano.
trekking
 Det neste som ventet oss var den lave broen…
bro 2
….før vi skulle padle det lille “stryket” gjennom skogen….
elv 3
..på vei mot Feragen. Det var mye stein og vi holdt flere ganger på å bli sittende fast mens vannmassene rundt oss hadde en klar og tydelig fart og retning forbi oss. De skulle til Feragen, og kunne ikke brydde seg mindre om kanoen vår stod på tvers over en stein. Det gikk godt denne gangen også, selvom et provisorisk brusflaske-øsekar kom godt med.
landskap 4
 Vel ute i neste sjø så var utsikten storslått. Etterhvert ble det litt strekk i feltet, og kajakkpadleren fløt lettere i vannet der fremme enn kanoene i baktropp.
kajakk i solnedgang 2
Solen ble lavere og vi nærmet oss kveldens leirplass.
kanoer i solnedgang
 Lenge før siste kano var slept opp i fjæresteinene var det fyr i bålet.
bålfyring 1
Denne leirplassen var uten utlagt ved, men med tilrettelagt bålplass. Bygutter med skarpe kniver og store turøkser fikk streng beskjed av de lokale høvdingene – I Femundsmarka hugger vi ikke ! Etterhvert fant vi litt ved både her og der, rester fra tidligere turer og annet som lå rundt omkring.
båltørk
Jeg benyttet anledningen til å tørke opp litt. Mange padler i fjellsko, jeg foretrekker tjukke ullsokker og joggesko. Da har jeg lettere for å sette meg lavt i kanoen og har tørre fjellsko til kvelden eller til en eventuell bæring/marsj i mer ulendt terreng. Hvis de holder seg tørre gjennom dagen så er joggesko også utmerkede leirsko for godværsdager.
kano i motlys
Leiren kom på plass, telt i ulike fasonger kom opp og vi samlet oss også denne kvelden rundt bålet. Bygutta koker på fredagen, Rørosgjengen – de koker tydeligvis på lørdagen. Fra pakksekker og kasser kom de lekreste retter frem. Det ble krydret, kuttet og stekt.
bålmat 3
Det luktet mangestjerners restaurant lang vei denne kvelden.
matlaging 3
Jeg vet ikke hvor skarp den var den kniven som ble fratatt oss i sikkerhetskontrollen på Sola flyplass. Men en ting vet jeg – den nye kniven, den som var betydelig større enn den forrige, den var skarp den.. skikkelig skarp.
ny kniv
Kuttet var heldigvis rent og pent og kveldssolen tyllet sykestuen ved vannet inn i et flott kveldslys, mens vi lappet sammen mannen med den store hatten og skarpe kniven.
ny kniv 3
Det var ikke bare sykestuen som ble tyllet inn i det varme nydelig kveldslyset. Det samme ble teltleiren.
femundsmarka sunset
Landskapet.
solnedgang femundsmarka 1
Ja selv oppvasken ble slående vakker denne kvelden.
oppvask i solnedgang
For en kveld ! og det beste av alt – den var knapt begynt. Praten gikk. Vi “møtte” nye mennesker, snakket om nye ting. Ting vi kunne noe om, ting vi aldri hadde hørt om før, ting vi ønsket å høre mer om.. Noen forsøkte fiskelykken, andre leste høyt fra medbrakt litteratur.
salig blanding
En flaske med dram gikk en runde rundt bålet og solen sank i havet et sted langt, langt der ute i vest.
solen forsvinner
Det var tid for kveldens siste overraskelse. Bygutta fra sør ristet ut sjokoladepudding og vaniljesaus fra sekken.
sjokoladepudding
Etter desserten forsvant noen etterhvert til teltet, men de som satt igjen fikk gleden av en magisk stemning..
magisk stemning 2
..når månen steg triumferende opp og kvitterte ut siste kveld i Femundsmarka for denne gang.
måne over leirplass
Gårsdagens måne bar etterhvert bud om klarvær. Og klarvær det ble det. Vi våknet opp til nok en fantastisk dag i Femundsmarka – siste dag. Jeg krøp tidlig ut av posen og trakk ned mot bålplassen. Det var kaffe på gang denne morgenen også.
morgenbål
Men, vi hadde et fly å rekke og måtte derfor pakke sakene våre. Vi vinket farvel til nye venner, gamle venner og ikke minst så vinket vi et sørgmodig farvel til Femundsmarka. Kanoen ble skjøvet ut, åren traff vannet og jeg tenkte. Farvel Femundsmarka….Nei, la meg heller si – På gjensyn !
Fantastiske Røros forsvant etterhvert i speilet bak oss, og vi sa takk for turen !
legger røros bak oss
Ps. …
Innledningsvis sa jeg noe om gutteturer som en sammenhengende ubrutt rekke av herlig tullball, gode historier og overraskende vendinger. Vi var ikke hjemme enda, vi var ikke engang kommet oss ut av Røros, før vi hørte ulyder bakfra og baksetet på nytt sa… “merkelig” …. Neimen i H%6$# da…
noe er galt

One Comment on “Femundsmarka – Marka med stor M.

  1. Dette var en spesielt fin turrapport! Takk for den.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: