Guttetur i snøen

 11 åringen hadde lenge ønsket seg lengre tur – en mil her og der var stas, men ønsket om å gå lenger ble større og større.
De voksne var ikke vanskelige å be og snart begynte planen å melde seg.. hva om vi tar han med på jakt foreslo min gode turkamerat? God ide svarte jeg! Etter litt næmere sjekk så viste det seg at det aktuelle området var stengt for jakt pga. bestanden. Men ønsket om mil i beina bestod. Vi ble enige om å reise på guttetur og legge inn en real tur på lørdagen.. Tidlig opp, stor nistepakke, to fulle termoser med vann, jervenduk og ekstra sokkeskift. Det skulle spises rikelig med både høydemeter, nistemat og kilometer. Det var planen og planen var god, det var vi alle enige om.
Uken før avreise ble det innkalt til planleggingsmøte, vi var der alle fire, 11 åringen, to litt større gutter og Boxeren Samson som slumret ved beina våre foran den varme peisen. Det ble diskutert ruter og rutevalg, samt skrevet pakkelister.
sno-5
Værmeldingen så lenge lovende ut, men fredagsmorgen meldte yr.no om minus 7 grader, liten kuling og nedbør. Midt i morgenkaffen på kontoret sendte jeg følgende melding til turkameraten min.
mobilmelding
Vi fikk ta det som det kom.. bilen ble pakket og avgårde med oss. Stemningen var god, praten gikk om løst og fast og på radioen spilte de popmusikk. På vei ut av dagens siste tunell, så møtte vi kong vinter. Alt rundt oss var plutselig dekket av snø.
sno-1
Vi snirklet oss oppover og oppover før vi plutselig seilte bortover som bambi på isen og to hjul stod utenfor veien… og der- der stod vi. Verken lavgir, diffsperr, eller tipp-topp engelsk dreiemoment var nok til å trekke oss opp. Jeg gikk ut av bilen og i det jeg plantet beina i  bakken så forsvant de under meg. Det var rett og slett såpeglatt.
sno-2
Det var definitivt ikke tiden for å finne frem kamerautstyret…lyktene kom på hodet og samekniven ut av sliren – her måtte det hugges kvist slik at hjulene fikk feste. Opp kom vi, men sjåførens vilje til å begi seg ut i en lang og kraftig bratt bakke, med 90 graders sving fristet lite. Vi rygget derfor bilen inn i en fonn og pakket sekkene.
sno-3
Alle innkjøp var gjort med tanke på at det skulle vært 300 meter å gå bort til hytta. Det som nå lå foran oss var 3-4 km i stummende mørke i form av noe som mest av alt minnet om en eneste lang oppoverbakke. På bakken under oss, ja der var det fremdeles like speilblankt som der vi forlot den store svarte bilen.  Det endte med litt knall og fall for noen og hver før vi etter en drøy time var fremme på hytta. Turen opp i mørket var fantastisk. For all del, vi pustet i bakkene, jeg kjeftet på hunden som trakk meg og den store sekken overende, men følelsen av å traske gjennom et trollsk vinterlandskap var allikevel nærmest overveldende.
sno-4
På veien opp ble vi enige om en ting… Hva er de beste turene – de beste turene, det er de turen vi husker. Og denne turen, ja den kom vi antagelig til å huske lenge. Det eneste negative var at kort tid etter at vi hadde parkert bilen i en snøfonn, så kommer den lokale bonden kjørende lettbeint i sin Honda Civic… sånt gjør inntrykk  😃 Honda Civic altså… verdens best vinterbil ? 🙂
Vi loggførte rundt null grader inne, før vi fyrte i både peis og ovn.
ovn
11 åringen krøp oppi sofaen og begynte umiddelbart å studere speiderbokens kapittel om vintertur..
speiderboka-2
…kanskje ikke det dummeste kapittelet å lese seg opp på foran sesongen. Hytta ble varm, og medbrakt pizzadeig ble bakt ut.
pizzadeig
11 åringen erstattet speiderboken med gamle julehefter fra en tid han oppfattet som tett på middelalderen, før maten kom på bordet.
julehefte-1
 Der satt vi da, mette og gode i lyset foran peisen og snakket om den strabasiøse starten på turen, de fantastiske vinterkledde trærne, og at den ene hodelykten var i ferd med å gå tom for batteri… slikt man snakker om på guttetur etter at maten er spist og lyset fra peisen flakker rundt i rommet.
Om ikke forholdene var krevende nok for vår planlagte langtur, så ble de det ihvertfall da vi våknet på lørdagen. Mye snø var falt gjennom natten og våre planlgte 900 høydemeter ville antagelig ført oss godt over det meget lavtliggende skydekket.
utsikt-3
Kaffen kom på kok og cowboyfrokosten på bordet – det var på tide å legge en plan for dagens tur. Vi ble enige om å holde oss under skydekket, rusle innover i dalen og fyre oss et skikkelig vinterbål til lunch. 11 åringen manglet gamasjer, men i siste sekund, så ble min fjellreven gaiter no1 bukse omgjort til gamasjer.
fjellreven-gaiters
Dette bidrog nok til en vesentlig bedre tur ettersom vi skulle bakse rundt en hel del denne dagen viste det seg.
trasking
Etterhvert så åpnet landskapet seg og elven laget iskunst.
iskunst
Vi gikk forbi flotte gamle støler
stol
og barske hester
hester
som jaktet mat et sted under snøen.
Det var på tide å fyre bål og lage lunch. Vedsankingen gikk relativt lett i furuskogen som omgav oss.
vinterba%cc%8al
Samson var til tider svært uenig i at det skulle sankes, hvorfor kunne vi ikke bare gnage og leke med alle disse fantastisk tørre pinnene som lå i en stor haug ?
samson-3
11 åringen fikk ansvaret for å fyre i gang bålet og det store spørsmålet var selvsagt.. ville han klare det med bare en fyrstikk ?
ba%cc%8altenning-3
Det gjorde han og etterhvert tok flammene seg opp og vi fikk varmen i kroppen. Samson var kald i rumpa og lurte på om det ikke snart var på høy tid at noen fant frem et liggeunderlag eller noe varmt å sitte på.
samson-4
Ostesmørbrødene ble lagt på og vi fikk alle en noe bedre sangstemme denne dagen.
ostesmorbrod-pa%cc%8a-ba%cc%8al-1
Solen var på vei ned da vi kom tilbake til hytta. Vi fyrte i peisen og Samson fant roen, mens vi andre studerte på kartet hvor dagens tur hadde gått hen.
studere-kartet
I panna surret tre store stykker kjøtt.. det var jo guttetur tross alt.
middag
Kvelden kom, det samme gjorde, røverhistoriene, gitaren og vitsene. 11 åringen gjorde dagens siste notater i turdagboken før vi tørna inn.
turdagbok
Alt kan skje på fjellet, og søndag morgen våknet vi til strålende vær, minus 7 grader og en radio som kontinuerlig snakket om vanskelige kjøreforhold og travle dager for bilbergingsbransjen.
utsikt-2
Vi nikket anerkjennende og satte til livs helgens andre runde med cowboyfrokost før vi etter en ekstra runde med kaffe…
kaffe
..etterhvert begav oss ut i snøen og den lange bakken ned til bilen.
På vei hjem så spurte jeg 11 åringen, hva har vært det kjekkeste med helgen ? Det var den første kvelden, da vi måtte gå med hodelyktene fra bilen og hele veien opp til hytta. Enig – svarte de to voksne gutta fra forsetet.

Takk for turen !

2 Comments on “Guttetur i snøen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: