Den siste handleturen

Vi var i flere uker forhindret fra å dra på butikken, det hadde rett og slett kommet for mye snø. Vi har derfor vært nødt til å være litt mer kreative i matveien enn det vi normalt har vært. Skinkebokser, tomatbønner og havregryn har vært flittig brukt. Som en konsekvens av dette har det blitt skapt noen nye og velsmakende hyttespesialiteter, for eksempel brødskive med spekeskinke overøst med store mengder tomatbønner og et dryss nykvernet pepper, eller den utsøkte kombinasjonen grillpølser, tomatbønner, pasta og lomper… Nybakt brød med smør er jo godt, og havregrøt en sikker vinner til kvelds.

Vi skulle nok klart oss i mange uker enda, men for å lage litt advents/julestemning så ønsket vi oss jo pepperkakedeig, ribberull, rødbeter og litt påfyll av både det ene og andre. Det mest kritiske var nok at vi trengte mer gjær til brødbakst. Siste dag i november så de ut til å bli fastere føre og værmeldingen så OK ut.

Morgenen kom, klokken ringte og jeg vekket Carsten. Jeg var spent på om vi fremdeles kunne se sporene fra dagen før, heldigvis så var de fremdeles synlige… det kom til å bli tungt nok som det var allikevel. Vi smurte skiver som vi spiste ved kjøkkenbenken, en rask kopp kaffe til far og avgårde med oss. De andre slumret i sengene da vi dro avgårde. Turen ut gikk lettere enn forventet, vi hadde gått halvparten av veien i går for å ha spor å gå i. Det var en fantastisk morgen, vi stoppet flere ganger opp og snakket om hvor utrolig flott det var. Etter et par drøye timer kom vi frem til bilen for å bli overrasket av synet som møtte oss. En liten julenøtt – Finn 2,5 tonn bil på bildet under…

Det var en meter snø på taket og hele bilen var rett og slett pakket i snø. Foran bilen lå det en enorm brøytekant av is. Vi gravde og gravde og etter en time kunne vi gjøre et forsøk på å komme oss fri. Lavgir, heve bilen, diffsperr, snøprogram. Nesten som man føler seg som en helikopterpilot før avgang. Vi spant på alle fire hjulene og snøføyken stod rundt vinduene, men vår firehjulede engelske stolthet kom seg til slutt fri.

Handleturen gikk som planlagt, listen var lang og vi tok like godt med oss alt på listen utenom gløgg. Det er alltid god stemning på butikken og flere av de ansatte lurte på hvordan det gikk med oss, veldig hyggelig.

Pulken ble pakket, det var ingen vei utenom slitet som ventet.. bare å bite tennene sammen. Nærmere 200 høydemeter lå foran oss, sporene våre var løse og det var rikelig med snø. Det ble blytungt. 40 kg pulk som alltid vil motsatt vei gjør sitt til at enhver liten bakke blir tung i løssnøen, enhver skavl eller lengre bakke blir blytung.

Timene gikk og dagslyset var i ferd med å forsvinne. Planen var å rekke inn før mørket kom, men det var det bare til å gi opp, men det gjorde ingenting, tvert i mot. Det var slående vakkert vinterland i overgangen mellom lys og mørke, den blå timen ble erstattet av en tilnærmet full måne som fulgte oss siste halvtimen tilbake til hytta.

Vi gikk uten hodelykt, sporene våre var akkurat så vidt synlige. Praten gikk og vi drømte oss bort til Canada, Sylan, og lange turer fulle av frihet. I siste bakken på vei ned til hytten så måtte vi på med lykten. Utforkjøring med pulk i mørket kunne fort endt med knall og fall.

På terrassen stod Tonje og Simen med lykter og ønsket oss velkommen i natten. Samson bjeffet og voktet, han lurte nok på hva det var som kom gående der borte i lia. Tonje og Simen hadde brukt dagen til å vaske og pynte til jul. På bordet var det lys, ovnen surret lystig og julemusikken spilte. Det luktet fremmed av grønnsåpe, og Simen sin julekalender av røde papirhjerter var limt opp i vindusrutene. Gleden var stor da en av de medbrakte postpakkene inneholdt en hjemmelaget pakkekalender fra en av tantene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: