Paracord – fingerhekling for voksne

Makrameknuten, eller Portugisisk flat plating om du vil er en anvendelig knute, enten du skal lage et håndtak, armbånd, knivslire eller klokkereim. Bruksmulighetene er mange for enten denne spesifikke knuten eller varianter av den. En hyggelig bieffekt er også at man alltid vil ha endel kraftig tau for hånden dersom behovet for å henge opp en tarp, binde hunden eller tørke våte klær skulle være større enn et armbånd eller knivoppheng. Før avreise så tenkte jeg at jeg under oppholdet ville få allverdens tid til å lære noe nytt. Det skulle leses tjukke bøker og jeg skulle helt sikkert lære meg både gitarspill og andre saker og ting. Slik har det ikke blitt selvom det har blitt en hel del bøker på samvittigheten denne høsten. Det jeg derimot har gjort er litt gråværsaktiviteter med tauverk. Jeg har laget litt forskjellige ting her oppe, ny reim til kikkerten, klokkereim, lommeknivreim, nøkkelholder, ekstra stor glidelåshempe til vinterannorakken for å bedre kunne betjene den ned polvotter, omslag til knivslire etc. I løpet av noen snøtunge korte novemberdager så gikk det vel på et tidspunkt litt sport i det, og jeg mistenker at Tonje hadde litt den samme følelsen som vi hadde den gang ungene kom hjem fra 2. klasse med sekken full av uendelige lenker med fingerhekling. 😆 Med andre ord – ikke et vondt ord om verken fingerhekling eller overdreven fletting av fallskjermliner for voksne menn.

Jeg hadde verken paracord, fallskjermline eller tynt klatretau liggende, så alt på bildene er laget av teltbarduner som jeg hadde på lur i tilfelle rottefelle. (kjøpt i bunt på Biltema)

Det finnes mange oppskrifter på nett for ulike måter å bruke tau på, jeg tenkte å vise skritt for skritt hvordan man kan lage sin egen annerledes klokkereim for å gi klokken et litt røffere og mer “friluftsaktig” utseende.

Min gamle og gode BRUVIK Fjord har vært en trofast turkompis i mange år, de siste årene har jeg brukt den sammen med NATOreim i norske flaggfarger. Nå var det på tide å gi den en litt annen look.

Det er mange måter å gjøre dette på, og antagelig mange som er mer paracord-korrekte en min, men slik lagde jeg ihvertfall mine to klokkereimer i paracord.

Ta av ca. 3 meter med paracord eller annen egnet tau. Velg en lås, på denne klokken brukte jeg en lås som allerede var festet til et standard paracord armbånd du får kjøpt i butikken, på den svarte klokken på bildet øverst i saken er det brukt en vanlig kipslås fra et nøkkelbånd. Fordelen med den som jeg bruker her, er at den har tre ulike hakk som gjør at størrelsen/lengden kan reguleres. Det første du gjør er å tre tauet med en løkke gjennom låsen/bøylen til en knute som låser. (Som vist på bildet under). La den ene tampen være tilsvarende klokkeremmens totale lengde, den andre tampen utgjør resten av tauet. Dette skal senere brukes som flettetråd.

<<

Tre begge tampene på klokkens bakside under begge barettene. Tre deretter den korteste tampen gjennom låsen på motsatt side av bøylen/låsen, som vist nederst i bildet. Gjør det samme med den lengste tampen. Tre disse gjennom låsen fra hver sin side, som vist på bildet.

Tilpass nå klokkeremmens lengde slik at den passer rundt håndleddet ditt. Min erfaring er at det er bedre å lage den litt knapp enn romslig, da den utvider seg litt etterhvert som du arbeider med den og den blir strammet til.

Tre både den lange og den korte tampen tilbake under barettene og fest/tre de gjennom bøylen/låsen på motsatt side. Du skal nå ha fire tråder som er tredd under klokkekassen og barettene.

<<<<<<<<

Ikke bry deg med den korteste tråden, tre denne gjennom bøylen/låsen og la den ligge. Begynn så å flette klokkeremmen med den lengste tråden. Tre flettetråden over og under de langsgående trådene. Start over den ytterste, under de to i midten og over den ytterste på motsatt side. Fortsett over de to langsgående trådene i midten og over den ytterste på motsatt side.

<<<<<<<<

Fortsett flettingen, pass på å stramme hver knute underveis med lik kraft hele tiden. Finn en passende stramming, ikke for løs, heller ikke for fast. Føl deg frem til når det kjennes bra og lag hver fletting lik dette.

<<<<<<<<

Når du er ferdig med første halvdel og er fremme ved kassen, så trer du flettetråden under barettene og kassen og fortsetter på motsatt side. Du vil nå ha fem langsgående tråder under klokkekassen.

<<<<<<<<

Når du har flettet hele klokkeremmen, så trer du den korte tråden inn under den midterste fletten på baksiden. Bruk gjerne en fiskekroktang/kirurgklemme og trekk denne på plass. Tre den gjennom ca halve lengden av klokkeremmen frem til kassen. Dersom den er for lang, så klipper du av og brenner endene.

<

Flettetråden fester du en runde rundt låsen, så tett opp til som du klarer og så tres også denne tilbake under den midterste flettingen i likhet med den forrige.

<<<<<<<<

Ta klokken på og høst forhåpentligvis anerkjennende nikk fra venner og kjente 🙂

<<<<<<<<

Det kan være vanskelig å beregne lengden på paracordtråden, men dersom du har tatt for lite, så lar det seg enkelt gjøre å skjøte på flettetråden underveis. Klipp endene og ta ut litt av den hvite innertråden, deretter smelter du endene sammen over et lys eller lighter, vær forsiktig og ikke brenn for hardt da blir skjøten fort stygg.

Dersom du vil ta deg bryet, så er det mulig å bruke samme typen knuter, og lage en lang utgave som for eksempel kan brukes som våpenreim eller til kikkerten.

<<<<<<<<

Dersom du skal arbeide med større lengder, så anbefaler jeg at du lager et feste i en vegg eller stolrygg som gjør det lettere å holde orden i sysakene underveis.

One Comment on “Paracord – fingerhekling for voksne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: